RETRO RÁDIÓ

Nagy István: Nem lesz élelmiszerhiány Magyarországon





Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.07.
élelmiszerválság

A nyugat-európai pánik ellenére Magyarországon nem várható élelmiszerhiány, ugyanakkor a háború kiszélesedésével is járhat, ha nem jut ki az ukrán kikötőkben ragadt 20 millió tonna gabona – erről beszélt Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Nagy István agrárminiszter szerint Magyarországon nem kell tartani az élelmiszerhiánytól / Fotó: MTI

Az ukrajnai háború miatt küszöbön áll az élelmezési válság a világ számos szegényebb térségében, és a katasztrófa csak akkor kerülhető el, ha a szárazföldi folyosó megnyitásával sikerül kiszabadítani a gabonát Ukrajnából – mondta a lapnak Nagy István. Ha ugyanis a 20 millió tonna gabona nem jut ki az országból, az súlyos társadalmi feszültségekkel és akár a háború kiszélesedésével járhat. Az ukrán gabona kiszabadításának jelenleg egyetlen módja van: szárazföldi folyosót kell biztosítani az árunak, és ezen a kormány jelenleg is dolgozik.

„Magyarországnak nem kell attól tartania, hogy élelmiszerhiány lesz” – nyugtatott meg az agrárminiszter. – „Teljességgel beigazolódott a döntésünk igazsága, hogy a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van. Északi szomszédunknál joggal tartanak attól, hogy a külföldi nagy cégek, amelyek a földterületek jelentős részét birtokolják, kiviszik az országban megtermelt árut.”

Nagy István elmondta: Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyire szükségünk van. De mégsem lehetünk teljesen nyugodtak, hiszen az ukrán gabonakészletek beragadása óriási pánikot okozott, ami azonnali élelmiszer-drágulást eredményezett. A háború kitörése után a kormány szinte azonnal lépett, és gabonakiviteli tilalmat, illetve exportbejelentési kötelezettséget vezetett be. Nagy István elmondta: erre azért volt szükség, mert olyan pánik alakult ki a piacon, és olyan gyorsan akarták kiszippantani a magyar gabonát a piacról, hogy ennek megálljt kellett parancsolni.

A magyar kormány segíti az ukrán gabona kiszabadítását /Fotó: Facebook

A kormány dolgozik az ukrán gabona kiszabadításán

Kedd reggel Nagy István találkozott Ljubov Nepoppal, Ukrajna magyarországi nagykövetével. A megbeszélés fő témája a magyar kormány segítsége volt, amellyel hozzá tud járulni az ukrán termények, különösen a gabona exportjához az egész világon. Szóba került Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója is, amellyel a lehető leghamarabb kézzel fogható segítséget nyújtottunk Ukrajnának és a háború elől menekülőknek.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás