RETRO RÁDIÓ

Megszületett a megállapodás! Pénteken újraindul a fővárosban a hulladékszállítás

Közleményt adott ki csütörtök este a Budapesti Közművek, amelyben részletesen leírják, hogy milyen feltételek mellett sikerült megegyezni a budapesti kukásokkal.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.10.06. 20:53
sztrájk

Mint arról részletesen a Metropol is beszámolt, október 4-én kedden reggel sztrájk kezdődött a fővárosi szemétszállításban dolgozók részéről. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és egyes agglomerációs településeken elmaradt a hulladék begyűjtése.

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre” - írta közleményében a Budapesti Közművek csütörtök este.

A megállapodásban foglalt főbb elemek:

 • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200.000,-Ft/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
 • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120.000,-Ft/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
 • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
 • A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
 • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.
 • A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a Főváros lakosságának, és intézményeinek türelmét, amíg a három napos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll.

  Ezeket olvastad már?
  Brüsszel nemcsak a katonai eszkalációt, hanem az inflációt is támogatja

  Brüsszel nemcsak a katonai eszkalációt, hanem az inflációt is támogatja

  A baloldal rendre kiszolgálja a külföldi érdekeket

  A baloldal rendre kiszolgálja a külföldi érdekeket

  Dollárbaloldal: Valóságos csúcsforgalom volt Münchenben

  Dollárbaloldal: Valóságos csúcsforgalom volt Münchenben

  Tordai Bence megerősítette, a baloldal továbbra is szállítana fegyvereket Ukrajnába

  Tordai Bence megerősítette, a baloldal továbbra is szállítana fegyvereket Ukrajnába

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás