RETRO RÁDIÓ

108 milliárd forinttal több jut a köznevelésre





Rétvári Bence államtitkár közlése szerint 108 milliárd forinttal jut több jövőre a köznevelésre, mint az idén. Tehát a járvány idején megemelt tanárbérek fedezésére is bőven jut pénz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.27.
oktatás

Jövőre jelentős többletforrással gazdálodhat majd az oktatási ágazat - írta meg a Magyar Nemzet. Marad a kánikula, de zivatarokra is számíts, kellhet az esernyő is államtitkár tájékoztatása alapján 108 milliárd forinttal több jut majd a köznevelésre az idei évhez képest. Ez az jelenti, hogy iskolafelújítások mellett lehetőség lesz új taneszközök beszerzésére, ingyenes tankönyvekre is. Ezzel az összeggel a kormány biztosítani tudja a tanárbéreket is, amelyek a járvány ideje alatt megemelkedtek.

Rétvári Bence: A költségvetés biztosítja a fedezetet a mindenki számára ingyenes tankönyvekre, a béremelésekre, az iskola felújításokra és új taneszközökre MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár külön köszönetet mondott a pedagógusok kemény munkájáért, hiszen ilyen rendkívüli körülmények között is helyt tudtak állni. Rétvári Bence szerint az ágazatban dolgozók kifejezetten gyorsan tudtak alkalmazkodni az új és hirtelen megjelenő helyzethez. Kiemelte, hogy nagy találékonysággal helyettesítették a személyes jelenléten alapuló oktatást.

Az online oktatásban nem csak a diákok, de a tanárok is helytálltak MTI/Illyés Tibor

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Ander Balázsnak adott válaszában azt is hangsúlyozta, hogy „jövőre összesen 108 milliárd forinttal emelkednek a köznevelési források, 2010 óta pedig már 72 százalékos a növekedés ezen a területen.”

A költségvetés biztosítja a fedezetet a mindenki számára ingyenes tankönyvekre, a béremelésekre, az iskola felújításokra és új taneszközökre – jelentette ki a politikus. Elárulta, hogy a kormány egyik fontos célja, hogy minőségi teljesítményt elismerő bérezési rendszer működjön az oktatásban - 2013 és 2017 között négy lépcsőben ötven százalékkal emelték meg a pedagógusfizetéseket, ebben az időszakban az OECD-adatok szerint hazánkban történt a legnagyobb mértékű emelés.

170 ezer ember

„2020 júliusában, a pandémia kellős közepén újabb tíz százalékkal sikerült tovább emelni a pedagógus béreket a koronavírus-járvány miatti nehéz gazdasági helyzet ellenére is” - tette hozzá.

Ez a döntés összesen 170 ezer embert érintett, de leginkább az intézményvezetők és helyetteseik juttatása emelkedett, akik új vezetői pótlékban is részesültek.

Rétvári Bence egy példát is hozott: egy legalább 400 fős iskola 35 éves tapasztalattal rendelkező igazgatója több mint 182 ezer forintos emelést könyvelhetett el, így ma már bruttó 688 ezer forintot kereshet havonta. Egy ezerfős diáklétszámot irányító mesterpedagógus besorolású, egyetemi végzettségű igazgató, ugyancsak 35 éves munkatapasztalattal pedig csaknem 230 ezer forintos emelést kapott, aminek köszönhetően a bruttó bére jelenleg meghaladja a 858 ezer forintot.

Ezeknek az emeléseknek következtében sok továbbtanuló figyelmét ismét felkeltették a pedagógiai szakok. A kormány pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy a pedagógusokat még inkább megbecsüljék majd. Az államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy annó Gyurcsány Ferencék százmilliárdokat vontak el az oktatástól.

A folyamatosan tartó köznevelési fejlesztésekről Maruzsa Zoltán is beszélt a napokban. A köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy ebben a tanévben 350 milliárd forint értékben, 900 helyszínen zajlanak köznevelési beruházások.

Kiemelte azt is, hogy még 2019-ben az agglomerációban tizenhat iskolát érintő beruházásról született kormányzati döntés: Veresegyházán, Őrbottyánban, Dunaharasztiban 24 osztályos, Kistarcsán, Gyömrőn, Csömörön, Szigethalmon és Kismaroson 16 osztályos, Inárcson, Dunavarsányban, Délegyházán, Sződön, Vácdukán, Tahitótfaluban, Nagykovácsiban és Diósdon pedig nyolcosztályos iskolák építését támogatják. Szigetszentmiklóson egy 450 diákot befogadó 16 osztályos iskola épül a szükséges kiszolgáló épületekkel együtt - mondta.

Mindeközben komoly bérrendezés történt a szakképzésben is, amit szintén ajárvány ideje alatt vittek véghez. Átlagosan harminc százalékkal növelték meg az oktatói fizetéseket.

Itt még nincs vége

Ezzel pedig nincs még vége az oktatásban a fizetések emelésének. Az egyetemi oktatók következnek, akiknek Stumpf István kormánybiztos ígérete szerint két lépcsőben, 15-15 százalékkal emelik meg a bérüket. Az első részlet idén szeptemberben lesz esedékes.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás