RETRO RÁDIÓ

Nagyon rossz hírünk van azoknak, akik a hétvégére kirándulást terveztek!





Kiszámíthatatlan lesz, hogy hol és mikor csapnak le a zivatarok, de az UV-sugárzás is extrém erős lesz. Esernyőket és naptejet bekészíteni!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.15.
fülledt idő

A Köpönyeg.hu előrejelzései szerint nem sok jóra számíthatnak azok, akik túrázást terveztek a hétvégére, de a strandokon is vigyázni kell a viharok és az extrém UV-sugárzás miatt.

Budapesten a hétvégén is forróság lesz – Fotó: Nagy Zoltán/ Metropol

Budapesten, de országszerte is heves zivatarokra figyelmeztetnek, ennek ellenére a levegő nem nagyon fog felfrissülni, továbbra is kánikulára és fullasztó, fülledt, tikkasztó napokra készülhetünk.

  • Pénteken a magasra törő gomolyfelhőkből többfelé alakul ki zivatar, zápor. Felhőszakadások is lehetnek. Élénk, zivatarok környezetében viharos lesz az északi szél. 30-31 fok körüli kánikula ígérkezik.
  • Szombaton erősen felhős lesz az ég, és szórványosan újabb záporok, zivatarok fordulnak elő. Marad az élénk légmozgás. 25–31 fok közé gyengül a nappali felmelegedés.
  • Vasárnap marad a változékony, meleg időjárás. Ismét többfelé törhet ki zivatar, akár felhőszakadással. 27–34 Celsius-fok körüli értékeket mérhetünk a délutáni órákban. Az északnyugati szél élénk lesz.
  • Hétfőn folytatódik a gomolyfelhős idő, de már kevesebb helyen fordul elő nyári csapadék. A légmozgás élénk marad. 29 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet.
  • Zivatarok, viharok miatt jobb vigyázni a strandolóknak is – Fotó: Nagy Zoltán/Metropol

    A kánikula okozhat egészségügyi problémákat. A tartós hőség leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Extrém erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. A meleg időben a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is ügyeljen.

     





    Ezeket olvastad már?
    Rég esett annyit, mint ami a meteorológusok jóslatában szerepel

    Rég esett annyit, mint ami a meteorológusok jóslatában szerepel

    Kiadták a riasztást: négy részre szakad az ország

    Kiadták a riasztást: négy részre szakad az ország

    Strandpapucs után hótaposó: újabb fordulat az időjárásban

    Strandpapucs után hótaposó: újabb fordulat az időjárásban

    Időjárás: durva lehűlés jön, visszatérnek az éjjeli fagyok

    Időjárás: durva lehűlés jön, visszatérnek az éjjeli fagyok

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás