RETRO RÁDIÓ

Riadót adtak ki: brutális hőség éri el hazánkat a napokban





Az országos tiszti főorvos hőségriadót rendelt el Magyarország egész területére szerda nulla órától péntek éjfélig – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.06.
hőségriadó

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Ajánlásuk szerint kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Azt kérték, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.

A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni – írták.

Hangsúlyozták, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Figyelmeztettek arra is, hogy az autóval utazók fokozott óvatossággal vezessenek.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! – áll a közleményben.

Kitértek arra is, hogy ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája a katasztrófavédelem oldalán megtalálható (https://www.katasztrofavedelem.hu/293/katasztrofatipusok-a-nyari-meteorologiai-veszelyekrol-hoseg), azokat nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.

Felidézték, hogy június 24. óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, tehát tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Hozzátették, a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat.

A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék, a környezetszennyezés mellett a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat – írták.

Beszámoltak arról is, hogy a tiszti főorvos – a hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve – javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Megteltek a fővárosi strandok (Fotó: Nagy Zoltán)

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdától erőteljesebben felkúszik a hőmérő higanyszála, ami az előrejelzések szerint egészen péntekig 39 fokig is emelkedhet.

A többfokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronthatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A budapestiek a héten is keresték a hűsítő árnyékos területeket, a strandokat és a vízpartokat.

A napon sokáig tartózkodni ugyan veszélyes, de nehéz ellenállni a vízparton (Fotó: Nagy Zoltán/Metropol)

 





Ezeket olvastad már?
Visszatér a tavasz, eddig örülhetünk a szép időnek

Visszatér a tavasz, eddig örülhetünk a szép időnek

Eső, zápor, zivatar: Nem sok jóval kecsegtet az időjárás

Eső, zápor, zivatar: Nem sok jóval kecsegtet az időjárás

Mindenki erre vár: mutatjuk, mikor tér vissza a jó idő

Mindenki erre vár: mutatjuk, mikor tér vissza a jó idő

Időjárás: három részre szakad az ország, kiadták a riasztást

Időjárás: három részre szakad az ország, kiadták a riasztást

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás