RETRO RÁDIÓ

Reagáltak a bolgárok és a lengyelek az orosz gázszállítás leállítására





Bulgáriában a következő hónapban lesz elegendő földgáz a hazai fogyasztók számára - jelentette ki Alekszandar Nikolov bolgár energiaminiszter szerda reggeli tájékoztatóján a Gazprom orosz energiavállalat azon bejelentésére reagálva, hogy szerdától leállítja a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.27.
gaz

Hozzáfűzte, hogy beszéde alatt még folyt az orosz gázszállítás Bulgáriába

Nikolov közölte: azért nem fogadják el az orosz fél által javasolt új gázfizetési rendszert, mert az számos veszélyt és kockázatot rejt magában.

A javasolt eljárás jelentős kockázatot rejt magában, különösen azt, hogy az euróban történő fizetést követően nincs befolyásunk a pénzeszközök további mozgására és az euró rubelre való átváltásának mechanizmusára. Így például egy orosz bank esetleges kötelezettségszegése miatt fennállhat az a veszély, hogy bár fizetünk a gázért, azt nem kapjuk meg” - mondta a bolgár miniszter.

Alekszandar Nikolov hangsúlyozta, hogy a bolgár fél teljesíti a Gazprom Exporttal kötött megállapodásban foglaltakat, ezért szerződésszegés a szállítás leállításáról szóló döntés. Szerinte a Gazprom „a földgázt gazdasági és politikai fegyverként használja”.

„Lengyelország a továbbiakban nem vásárol gázt Oroszországtól”

Jelentette ki Piotr Naimsky, a kormány stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős képviselője. Elmondta, hogy Lengyelország 2025-re úszó terminált épít Gdanskban a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására.

Nem fogunk gázt vásárolni orosz cégektől. Gyorsabban történt, mint vártuk. Normális körülmények között a Gazprommal kötött gázszerződésnek ez év decemberében kellett volna lejárnia. Hat éve készülünk erre” - mondta Naimsky az RMF FM lengyel rádió adásában

Elmondta, hogy Gdanskban egy úszó gázkikötőt építenek, ami 6 milliárd köbméter földgázt biztosít majd Lengyelországnak. A projekt megvalósítása a következő napokban kezdődik és az eredetileg tervezett 2027. helyett már 2025-ben működésbe kívánják állítani - tette hozzá.

Tavaly a PGNiG lengyel gázszolgáltató körülbelül 9,9 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, ami a fogyasztás mintegy 65 százalékát fedezte. Lengyelországban a gáztározók telítettsége jelenleg mintegy 75 százalék. A lengyel kormány bejelentette azt is, hogy idén októberben egy 10 milliárd köbméter kapacitású gázvezetéket helyeznek üzembe, ami Lengyelországot köti össze Norvégiával.

A német hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság, a Bundesnetzagentur szerdán délelőtt azt közölte, hogy Németország gázellátása stabil és nincsenek szállítási fennakadások.

Szorosan figyelemmel követjük a helyzetet. A németországi ellátás biztonsága jelenleg garantált” - idézte a DPA ügynökség a szabályozót.

A német ügynökség azt is bejelentette, hogy a németországi gáztárolók lassan újra megtelnek. Így hétfőn az ország összes gáztárolójának feltöltöttsége 33,8 százalék volt. Ez 2017-hez hasonlítható, és jelentősen magasabb, mint 2015, 2018 és 2021 tavaszán.





Ezeket olvastad már?
Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás