RETRO RÁDIÓ

Feladták magukat az Azovsztal gyárban a katonák: Moszkva győzelmet hirdetett Mariupolban





„Teljesen felszabadították” a kelet-ukrajnai nagyvárost – jelentették az oroszok. Az ukrán katonák nem tudtak tovább kitartani.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.21.
veszteség

Mariupol február 25-én kezdődött ostroma hivatalosan is véget ért pénteken orosz híradások szerint, miután az Azovsztal acélgyárban magukat elbarikádozó ukrán katonák is megadták magukat az orosz erőknek.

A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta: Szergej Sojgu védelmi miniszter pénteken jelentést tett Vlagyimir Putyinnak; közölte az orosz elnökkel, hogy a Mariupol felszabadítására indított művelet befejeződött, az és az Azovsztal üzemben lévő ukrán militánsokat teljesen lefegyverezték - írja a vg.hu.

Oljonivka, 2022. május 20.
Az orosz védelmi minisztérium által közreadott, videófelvételrõl készült kép a mariupoli Azovsztal acélgyár területérõl elszállított ukrán katonákról az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” ellenõrzése alatt álló Oljonivka börtönében 2022. május 19-én.
MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Az Azov ezred letette a fegyvert Mariupolban

Ők – főként a Moszkva által neonácinak nevezett, Ukrajnában hősnek tartott Azov ezred tagjai – helyettes parancsnokukkal, Szvjatoszlav Palamarral hetekkel korábban az Azovsztal gyár területén ásták be magukat, több civillel, akik a katonákkal együtt hagyták el a várost. A polgári lakosságot végül sikerült kimenekíteni a hatalmas gyártelep területéről, nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint összesen százhetvenhét civilt menekítettek ki, köztük 85 nőt és 47 gyermeket.

Egyre több ukrán katona adta meg magát

Az Azovstal üzem területén április 16-a óta folytak a harcok, az oroszok haderők 21-e óta tartották blokád alatt a területet. Az elmúlt héten, a sebesültek állapotának romlásával, illetve a tartalékok apadásával párhuzamosan az ukrán katonák közül napról-napra többen adták meg magukat. A kijevi katonai vezetés engedélyével végül mindenki letette a fegyvert.

Az Azov ezred parancsnoka, Denisz Prokopenko, legújabb videoüzenetében azt állította, hogy a hét elején fogságba került, súlyosan sebesült katonák fogolycserével Novoazovszkból újra ukrán ellenőrzésű területre kerültek.

Az Ukrajinszka Pravda hozzáfűzte, hogy az ukrán oldal nem kommentálja a mariupoli helyőrség megmentésére irányuló műveletet, Kijevben eddig csak azt erősítették meg, hogy az oroszok által körbezárt Azovsztalban lévő katonák életének megmentésére adtak utasítást.

Mariupol, 2022. május 17.
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által videófelvételrõl készített képen ukrán katonák viszik sebesült társukat a mariupoli Azovsztal acélmû területén 2022. május 17-én. A nap folyamán több mint 260 ukrán harcos - sokan közülük sebesültek - hagyhatta el az acélmû területét.
MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Az ukrán hadsereg élő pajzsként használja a civileket

Szergej Sojgu pénteken bejelentette, hogy a csak Moszkva által függetlennek elismert luhanszki „népköztársaság” területének „felszabadítása” a végéhez közeledik. Az orosz védelmi tárca vezetője azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy az orosz csapatok előrenyomulását késleltetni próbálva nem engedik ki a helyi lakosokat a városokból és településekről, élő pajzsként használva őket.

A miniszter azt is közölte, hogy a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború kezdete óta a két szakadár „népköztársaság” és Ukrajna más területeiről 1 millió 377 ezer embert evakuáltak Oroszországba.





Ezeket olvastad már?
Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás