Sárgabaracklepény – Hozzávalók kerek sütőtálhoz
Tészta
1 tojás sárgája
10-12 dkg vaj (alternatív zsiradék)
20 dkg liszt (búza, rizs, köles, magliszt) – kb. kétszeres mennyiségű liszt kell, mint a zsiradék
kevés víz, ha nem búzaliszttel és vajjal készül a tészta (l. videó!)

A barack és a tejszín dominál a vékony tészta fölött Fotó: Fodor Erika

Nyers barackkal tálalva Fotó: Fodor Erika
Töltelék
1–1,5 kg sárgabarack
2,5 dl tejszín vagy tejföl vagy görög joghurt (tejérzékenység esetén ezek növényi változatai)
1 tojás
pár szem mandula (nem kötelező)
cukor ízlés szerint

Sárgabarack: nyersen friss fogyasztásra és a sütihez felezve Fotó: Fodor Erika

Kerti sárgabaracklepény-tál Fotó: Fodor Erika
Elkészítés
A vajból egy csipetet kiveszünk, és vékonyan kikenjük vele a sütőtálat. A lisztet a vajjal, tojássárgájával együtt, kézzel tésztává összedolgozzuk. Alternatív liszt használatakor, kevés vizet is öntünk hozzá.

A tésztához egy kis zsiradék, kétszeres mennyiségű liszt, tojássárgája és rá sok barack Fotó: Fodor Erika
A tésztagombócot a sütőtál közepétől kifelé haladva, a tenyerünkkel szétnyomkodjuk, és egyenletesen elterítjük a kerek edény alján, majd villával megszurkodjuk, és kb. 15 percet elősütjük. A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk, így helyezzük rá, lefelé fordítva az elősütött tésztára, úgy, hogy ne maradjon rés, a barackdarabok alatt ne látszódjon a tészta.

Sütés előtt még mehet rá egy kis öntet Fotó: Fodor Erika
Igény szerint ilyenkor lehet megszórni cukorral a gyümölcs tetejét. Erre jön az öntet, amely a tésztából kimaradt tojásfehérje, egy egész tojás és a tejszín keveréke. Mehet is a sütőbe, légkeveréssel, 160 fokon, kb. 25 percre, amíg „megköt” az öntet, és összeolvad a tejszínes tojás a barackkal.

Minimális tészta hatalmas barackrakománnyal! Fotó: Fodor Erika
Tuti Tipp
Ha megsült a lepény, hagyjuk egy kicsit állni, mert melegen még túl szaftos a barack, nem lehet szépen szeletelni.

Mindenki akkora szeletet vág, amekkorát akar (én óriásit szoktam) Fotó: Fodor Erika
+1Tipp
A sárgabarackos lepényt az élvezetek további fokozása érdekében ajánlott félbevágott nyers barackkal tálalni. Jól passzol a még langyos, krémes baracktöltelékhez a friss, roppanós gyümölcs.
Mutatom videón!