RETRO RÁDIÓ

Vegán hamburger – Magdi receptje kamaszoknak





Dankóné Reisinger Magdolna gyakorló anyaként kifejezetten a kamaszok számára készítette el ezt a vegán hamburgert, persze ha tetszik, nyugodtan kipróbálhatja bármely korosztály!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.07.02.
Magdi vegán burgere

Gondoltad volna, hogy egy remek húshelyettesítő pogácsával és rengeteg zöldséggel akár egészséges is lehet egy hamburger? Mutatom, hogyan. Csupán arra figyelj, nehogy túledd magad, mert ez a variáció annyira finom lesz, hogy nehezen tudod majd abbahagyni. De jó hír: ez biztosan nem fogja megülni a gyomrodat, hiszen sok zöldséget tartalmaz, és ráadásul nem is bő olajban sül a benne lévő »zöldségpogácsa«” – ajánlja vegán hamburgerét Dankóné Reisinger Magdolna.

Dankóné Reisinger Magdolna a konyhában Olvasói fotó

Hamburger – Ezeket készítsd be

1 bögre főtt barna rizs (vagy fehér rizs)

1,5 bögre (1 konzerv) főtt, leszűrt vörös kidneybab

1 bögre sótlan, pirított napraforgómag

1 ek. napraforgóolaj

1 ek. víz

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 db közepes főtt cékla vagy 2 db főtt sárgarépa

2 ek. darált lenmag

1 kk. őrölt kömény, füstölt paprikapor

só, majoránna, metélőhagyma – ízlés szerint fűszerek

chiamag – ízlés szerint

8 db hamburgerzsemle

saláta, uborka, paradicsom, lila hagyma, majonéz, ketchup

Húsmentesen is lehet finom Fotó: Shutterstock

Így ugorj neki

A barna rizs kifőzésével kezdd az étel elkészítését, mivel ez – szemben a fehér rizzsel – nehezebben puhul meg. Akár már előző este megfőzheted, és hűtőben tárolva eláll másnapig. A céklát (vagy répákat) a hámozást követően kockázd fel, majd sós vízben főzd puhára. (Vagy vegyél vákuumzacskóban kapható, ecet nélküli főtt céklát, azt már csak össze kell villával nyomkodnod.) A napraforgómagot és a lenmagot kávédarálón (külön-külön) őröld össze, és tedd félre. A babot szűrd le s egy tálba téve nyomd össze villával. A hagymát, miután megpucoltad, vágd apró kockákra, add hozzá a megpucolt, szintén kockázott fokhagymát, és olaj, víz keverékén párold meg. Ezután már csak egy nagy tálban össze kell keverned mindent: a főtt rizst, a megfőtt, összenyomott céklát vagy répát, a babot, a ledarált magvakat, a megpárolt hagymákat. Ezután ízesítsd majoránnával, köménnyel, paprikával, esetleg metélőhagymával. Szórj hozzá szezámmagot vagy chiamagot. Alaposan dolgozd össze az egészet. Ha nagyon száraz lenne, nagyon óvatosan adagolt paradicsomlével kiegészítheted. Végül formázz gombócokat, és kiolajozott tepsibe téve lapítsd ki, majd 200 Celsius-fokon süsd meg őket. Tegyél kedved szerinti hozzávalókat a felvágott burgerzsemlébe, és élvezd az elkészített finomságot.

Jöjjön egy ötlet!

Készíts majonéz helyett mandulamajonézt, egy éjszakára előzetesen beáztatott, héj nélküli mandula, víz és só, fokhagyma összeturmixolásával. Az íze mennyei lesz. (Pontos hozzávalók: 10 dkg hántolt mandula, 1 dl víz, 2 kisebb gerezd fokhagyma, 2 tk. só.)

És ez megvan?

A barna rizs a gabonafélék királya. Az emberiség több mint 60 százalékának legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Esszenciálisaminosav-összetétele miatt az állati fehérjékhez hasonlítható a biológiai értéke. Igen egészséges, teljes értékű táplálék. Attól barna a barna rizs, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti korpát és csírát, az úgynevezett „ezüsthártyát”. Emiatt lassabban fő, de nagyobb a tápértéke.

 





Ezeket olvastad már?
Sütőtök és tiramisu: elképesztő kombináció

Sütőtök és tiramisu: elképesztő kombináció

Borkoktél az új sláger a 18+-os fiatalok körében

Borkoktél az új sláger a 18+-os fiatalok körében

Így csinálj csirkejavaragut a szétkapott pipiből – Videó!

Így csinálj csirkejavaragut a szétkapott pipiből – Videó!

Ne hagyd ki: ínycsiklandóan jó ez a vajban sült földialma-szoté!

Ne hagyd ki: ínycsiklandóan jó ez a vajban sült földialma-szoté!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás