A kedves embereket hajlamosak vagyunk hiszékenynek és sebezhetőnek tartani, pedig a pozitív hozzáállás és együttérzés közel sem ezt jelenti. A kedvesség nem foglalja magában azt sem, hogy el kell nyomnunk saját szükségleteinket és érzéseinket mások kedvéért. Sokkal inkább önérzetet takar, valamint törődést.

Forrás: Pixabay

A pszichológia szerint a jobb emberré váláshoz vezető út a negatív érzések elengedésével kezdődik. Bár a harag, féltékenység, szomorúság természetes érzések, ha huzamosabb ideig megragadunk ezek valamelyikében, akkor lehangolttá és önzővé válhatunk. A negatív gondolatok az önbecsülést és az önbizalmat is hátrányosan befolyásolják, ami a másokkal szembeni ingerlékeny reakciókhoz vezet. Ahhoz, hogy pozitívabbak legyünk, meg kell találnunk a kiváltó okokat és tudatosan kordában kell tartanunk érzéseinket.

Légy segítőkész!

Azzal, hogy többet adsz, mint kapsz, te is jobban érzed magad. Szükséges továbbá az egészségesebb kapcsolatok kialakítása. Társas kapcsolataid mennyisége és minősége befolyásolja mentális egészséget és viselkedést. Ha pozitív és kielégítő kapcsolatot ápolsz szüleiddel, testvéreiddel, partnereiddel, barátaiddal és munkatársaiddal, az boldoggá tesz. Erőteljesebben törekedsz arra, hogy szeretteid büszkék legyenek rád, ha azonban mérgező, bántalmazó kapcsolatok csapdájába esel, rendkívül stresszes, szorongó leszel. Ha olyan valakivé válsz, akire a szeretteid támaszkodhatnak, és aki egy kapcsolat hajtóereje lesz, akkor mindenki boldogságot és elégedettséget talál.

Olyan dolgokat teszel, amelyek boldoggá tesznek, és nemet mondasz azokra, amelyek boldogtalanná? Nem, nem vagy önző, ez épp így helyénvaló! Addig nem is tudnál pozitívan állni másokhoz, amíg önmagadhoz nem vagy kedves. Az öngondoskodást érdemes mindennapi gyakorlattá tenni: aludj eleget, étkezz helyesen, járj edzésre rendszeresen, tanulj új készségeket, valósítsd meg álmaid. Fontos, hogy ne keress kifogásokat.

A tudatosság, a pillanatok átélése lehetővé teszi, hogy aktívan figyeld a körülötted lévő világot. A kutatók azt találták, hogy a tudatos életvitel arra ösztönöz, hogy empatikusak legyünk az áldozatokká váló emberekkel szemben.