Ezek elkerüléséhez érdemes megfontolni Will Geddes kiberbiztonsági szakembernek, a Szülők nagy mobilkönyvében megfogalmazott tanácsait.

Értesítések letiltása

Nem feltétlen kell mindenről tudni, amiről a mobil jelzést küld. Feleslegleges lehet például a legtöbb applikáció vagy közösségi site értesítése. Érdemes csak azokat a jelzéseket engedélyezni, amikor valaki közvetlenül kíván kommunikálni gyermekünkkel.

Szürke árnyalatos kijelző

A színek stimulálják az agyat, ez nem újdonság. Próbáljuk meg, hogy levesszük a színeket – azt tapasztaljuk majd, hogy csemeténk ritkábban néz rá a telefonjára!

Ne zavarjanak üzemmód

Gyermekünk valószínűséggel nem tartozik azon kevesek közé, akiknek minden pillanatban elérhetőnek kell lenniük. De beállíthatunk kivételeket is, így egészen biztosan nem marad le egy valóban fontos hívásról. Éjszakára mindenképpen ajánlatos ezt bekapcsolni, mert egyszerűen túl nagy a kísértés, amihez elég egy hangjelzés… (beszámolók szerint a lámpaoltás utáni képernyőzés drámai mértékben fokozza a tizenévesek napközbeni álmosságát).

30:60 perc

Ha nem házi feladatról van szó, egy gyerek esetében aligha akad olyan online tevékenység, amihez 30 percnél több időre van szükség. A szempanaszoknak és az ízületi károsodásoknak elébe menve, 30 perces kütyüidő után következzen 60 perces más, aktív tevékenység, amibe szuper, ha szemtől szembe beszélgetést is beiktatunk. (Játékapplikációk esetén napi 60 perc még belefér a normál tartományba.)

Technológiamentes időszakok

Fontos, hogy a gyerekek el tudják különíteni, hol helyénvaló az eszközhasználat, hol nem (pl. étkezés, közlekedés közben, illetve közvetlen lefekvés előtt nem ajánlatos).

Segít a kapcsolatokban

Érdekes tény, hogy a tizenévesek 75%-a szerint a mobiltelefon közelebb viszi a szüleihez. Ez is megerősíti, hogy az eszközhasználatot tiltani semmiképp sem érdemes, keretek közé tenni azonban szükséges.

Nagy kárt okozhat

Európában a tizenévesek 26 százaléka naponta több mint 6 órát tölt internetezéssel, és 91 százalékuk véli úgy, hogy kapcsolata a mobiljával egészséges. A túlzásba vitt kütyüzés számos tünetet produkálhat: figyelemhiányt, türelmetlenséget, nyaki- és ízületi-, illetve látás- és hallásproblémákat, de bevariálhat az önbecsülésbe, a józan ítélőképességbe, valamint szociális kapcsolataink egészséges fejlődésébe is.