RETRO RÁDIÓ

Ezért szexi az összenőtt szemöldök, a fekete és kusza fogsor





Ahány ország, annyi szépségideál. De vajon ki dönti el, hogy mi a szép? A szépség ugyanis szubjektív fogalom, az azonban tény, hogy a magyar nőket mindig a legszebbek között tartják számon. Vannak azonban olyan országok, amelyekben igencsak extrém az, ami szép.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.30.
szépség

Az egyes országok által szépnek tartott nőtípus igencsak különbözik attól, amit például mi megszoktunk. Persze van olyan ország, ahol ránk néznek furcsán, hogy szoláriumba járunk, vagy fogszabályzót hordunk.

Mauritaniában ő betegesen vékonynak számít Fotó: Shutterstock

Ahol a sovány nem szexi

Mauritániában a karcsúság a szegénység, a betegség, a nőietlenség jelképe, és gyakorlatilag szégyennek számít. A leblouh, vagyis a kényszer etetés a kislányoknál már gyerekkorban elkezdődik, a szülők hízlaló táborokba küldik a fiatal lányokat, ahol napi 10 – 15 ezer (!) kalóriát kell enniük. A gazdag családokban saját személyzet gondoskodik arról, hogy a kislány bevigye a megfelelő kalóriát a szervezetébe. Az erőszakkal feltáplált nőknek később sem a narancsbőr a legnagyobb problémája, rengetegen szenvednek cukorbetegségben, szív- és érrendszeri betegségekben. A hagyomány azonban olyan erős, hogy az asszonyok az esküvő után is kényszeresen őrzik gömbölyded alakjukat: hormonokat és étvágynövelő tablettákat szednek, amelyeknek sokszor életveszélyes mellékhatásai is vannak.

Nanaia Cybelle Mahuta új-zélandi politikus törzsi tetoválása Fotó: Getty Images

A tetoválás a nőiesség jele

A Maori tetoválások végigsöpörtek az európai kultúra tetováló szalonjaiban is, de csak kevesen ismerik a motívumok eredetét és tradicionális helyét. A Ta-moko nevű tetkó eredetileg a törzsi rangot jelzi, a nőknél pedig azt, hogy a lány készen áll a házasságra. A legvonzóbb nők nem csak az állukon, hanem a szájukon és az orrukon is tetoválást viselnek. Nanaia Cybelle Mahuta új-zélandi politikus történelmet írt, amikor 2016-ban nőként, törzsi tetoválással bekerült a parlamentbe. Jelenleg ő a Maori fejlesztési miniszter és az önkormányzatok minisztere.

Tadzsikisztáni szépségideál Fotó: Northfoto

Az összenőtt szemöldök rajongói

Tadzsikisztánban a nők nem is értik, hogy mi is az a szemöldökcsipesz. Ott a szépség jelképe, ha valakinek összenőtt a szemöldöke. Akinek ez a zabolátlan természetesség nem adatott meg, az festékkel segít rá a hatásra. Egy másik szuper szexi szépségkellék az arany fog.

Van, ahol ez a mosoly szexisnek számít Fotó: Shutterstock

Csinos a fekete és a kusza fogsor?

Japánban a fogak feketére festése, vagyis az ohaguro számított népszerű szokásának, és a tradíciókhoz ragaszkodó családokban még ma is dívik. Eredetileg a gésák vakítóan fehérre sminkelt bőre mellett a legápoltabb fog is sárgának hathatott, ezért festették feketére. Ezt a szokást átvették a szamurájok és a magas rangú hivatalnokok is, és a hagyománytisztelő fiatalok még ma is tartják. A fogsor még ma is fontos szépészeti fegyver: a fiatal lányok azért járnak fogorvoshoz, hogy kusza fogsoruk legyen. Ez a kissé vámpírszerű fogsor, a yaeba a japánok szemében nagyon cuki, a természetes szépség és a fiatalság szimbólumának tartják. Az ázsiai szépség kultúrában egyébként a fehér bőr kultusza még ma is hódít: amíg mi szoláriumba járunk, ők arcmaszkban vészelik át a nyarat.

Fejben dől el Az agyunk minősíti szépnek azt, akit szépnek látunk. Nem spontán ítélkezik, hanem a csoport túléléséhez hozzájáruló tényező alapján. A legfontosabb szépségmeghatározó faktorok az átlagosság, a szimmetria és a hormonális hatások. Az átlagos arc látványa az egy közösséghez való tartozás érzését erősíti fel bennünk, ugyanakkor az átlagostól eltérőt is pont azért tarthatjuk vonzónak. Az asszimetriától ösztönösen ódzkodunk, mert rendellenességgel társítja az agyunk. Amikor vonzó arcot látunk, agyunk örömközpontjai beindulnak. A nagy szem, telt ajak, a keskeny áll a fiatalságra, a magas arccsont pedig érettségre utaló jelként értelmezi az agyunk.

 





Ezeket olvastad már?
Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás