RETRO RÁDIÓ

Megugrott a fővárosi panelek ára, de így is nagy a kereslet rájuk





A panellakások már a járvány előtti szinten vannak az érdeklődéseket tekintve – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely több mint 100 ezer hirdetés alapján mérte fel a panellakások és a téglaépítésű társaik iránti keresletet és kínálatot, valamint a június közepén érvényes kínálati árakat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.28.
felmérés

Járvány előtti szinten a panelkereslet

Idén januártól május végéig országosan havonta átlagosan 55 ezer érdeklődés történt a panellakások iránt, ami meghaladja a járvány előtti – 2019 egészére vonatkozó – havi átlagot. Közben a téglaépítésűeknél a teljes érdeklődés még nem lépte át a pandémiát megelőző szintet, igaz, már nagyon közel van hozzá.

A lakótelep előnyei

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a panellakások mindig is speciális helyet foglaltak el a lakáspiacon, és általában válságállóbbnak bizonyulnak, mint a téglaépítésűek. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy szinte minden nagyvárosban olcsóbbak a panelek, a legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok iránt pedig a legélénkebb a kereslet. Ráadásul többnyire jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek, és a lakótelepek köré rengeteg szolgáltatás épült ki az elmúlt évtizedekben.

Még mindig a panelek drágulnak gyorsabban

Az ingatlan.com elemzése szerint június közepén a budapesti panellakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 605 ezer forint volt, ami 6,1 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. A téglaépítésű lakások négyzetméterára mérsékeltebben, kevesebb mint 4 százalékkal 825 ezer forintra nőtt. A jelentős panelállománnyal rendelkező budapesti városrészek közül a XI. kerületben 7,7 százalékkal 715 ezer forintra, a XIII. kerületben pedig 6,4 százalékkal 711 ezer forintra nőtt az új tulajdonosra váró panellakások átlagos négyzetméterára. A Budapesten kívüli piacon is drágultak a panelek, a megyeszékhelyeken átlagosan 10 százalékkal 380 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Csúcson az V. kerület (Fotó: ingatlan.com)

Megtérül?

Balogh László azt is elmondta, hogy az idén elindult állami lakásfelújítási program – amelynek keretében a gyermeket nevelő háztartások maximum 3 millió forintot visszakaphatnak a felújítás költségeiből – fokozta a használt lakások iránti keresletet. A korszerűsítés pedig az esetek többségében megtérülő beruházásnak mondható. Az ingatlan.com adatai szerint a felújítandóként hirdetett fővárosi panellakások átlagos négyzetméterára 572 ezer forint volt, míg a felújítottaké 619 ezer forintot tett ki, vagyis a felújítás több mint 8 százalékot tehet hozzá egy panellakás árához. A megyeszékhelyeken a felújítandó paneleknél az átlagos ár 352 ezer forint volt június közepén, ezzel szemben a korszerűsítettként hirdetett társaiktól 394 forintot, vagyis 12 százalékkal magasabb áron szeretnének megválni a tulajdonosok.





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás