RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk a trükköket, így varázsolhatunk tágas otthont egy kis lakásból





A kisméretű otthonokban minden apró trükk jól jön ahhoz, hogy jobban kihasználjuk a szűkös négyzetmétereket vagy akár vizuálisan tágítsuk a teret. Az LG most összegyűjtötte mindehhez a legjobb tippeket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.23.
A nap tanácsa

Budapest, a kis lakások városa

Magyarországon 230 ezer lakóingatlan alapterülete nem éri el a 40 négyzetmétert, a KSH által közölt adatok alapján pedig a fővárosban találni a legnagyobb arányban kisméretű otthonokat. Budapesten a lakások közel 15%-a esik a legfeljebb 39 négyzetméteres kategóriába, ami két és félszerese a 6%-os országos átlagnak. Szintén a fővárosban kiemelkedő az egyszobás lakások aránya: a 14%. Mivel a jelentősen megemelkedett ingatlanárak miatt manapság nem könnyű nagyobb lakásba költözni, érdemes átgondolni, hogy milyen megoldásokkal tehetőek minél kényelmesebbé, komfortosabbá a meglévő otthonok.

Rejtett megoldások

A kis lakásokban, főleg a régi építésű, nagy belmagasságú otthonok esetében érdemes felfelé gondolkodnunk: amit lehet, felszerelhetünk a falakra, de akár szintekkel is tagolhatjuk a teret. Egy dobogó beépítése például lehetőséget ad arra, hogy míg ezen az építményen a dolgozószobánkat alakítjuk ki, alá egy kihúzható kanapét vagy ágyat, esetleg nagyméretű fiókokat rejtsünk el. Így egy garzonlakásban is több funkciót különíthetünk el egyetlen helyiségen belül.

Ha nincs lehetőségünk nagyobb beruházásra, egy ággyá alakítható kanapéval nappal közösségi térré, éjjel pedig hálószobává tehetjük lakásunk egyetlen nagyobb szobáját. Egy összehajtható vagy falra szerelt, felhajtható asztal szintén jó döntés egy kis lakásban, hiszen így csak akkor foglalja majd a helyet a bútor, amikor valóban szükségünk van rá.

Ha többfunkciós helyiségünket nem szeretnénk a tévé köré rendezni, nagy hasznunkra válhat egy könnyen hordozható projektor és egy Bluetooth-hangszóró, melyekkel bármilyen napszakban házimozivá alakíthatjuk a szobát.

Fotó: Shutterstock

Legnagyobb bútoraink között a háztartási gépek

Bármilyen okosan is bánunk a tárolóhelyiségekkel, rejtett megoldásokkal, lakásunk tekintélyes méretű háztartási gépei sokszor felülírják a helytakarékosság szempontjait. A kisebb lakásokban ritkán van hely a fürdőszobában egy mosógépnek, ezért az sokszor a konyhába kerül. Mivel a kis lakásokban sokszor a teregetés is nehézséget okoz, hiszen a szárítóállvány folyamatosan sok helyet foglal és feleslegesen növeli a páratartalmat, sokan döntenek szárítógép vásárlása mellett. Az LG szerint ilyenkor érdemes egy mosásra és a ruhák szárítására egyaránt alkalmas, rendkívül helytakarékos mosó-szárítógépben gondolkodnunk.

Vizuális átverés: a térérzet

Számos apró, költséghatékony megoldással tágíthatjuk otthonunkban a teret. Egy kisméretű otthonban a világos színek és falak között tágasabbnak érezhetjük a szobát, egy kreatív fotótapétával pedig akár tengerpartot vagy nagyvárosi parkot is varázsolhatunk a falakra, ezzel növelve a térhatást. Hasonlóan sokat dobhat a térérzetünkön, ha nagyméretű tükröket helyezünk el a lakás egyes pontjain. Lakástextilekből érdemes könnyed, szintén világos darabokat választani, hogy ezzel se nehezítsük el szobánk hangulatát.





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás