RETRO RÁDIÓ

Ezért érdemes a tetőtér felé nyújtózkodni





Fokozatosan újabb és újabb elemekkel bővül az állami lakásprogram: most a tetőtéri lakások kaphatnak lökést egy új lépéssel: a CSOK teljes összegét fel lehet használni többgenerációs családi házak kialakítására.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.02.
tetőtér

Sokaknak jelenthetnek nagy segítséget a legfrissebb otthonteremtési támogatások, amelyek a többgenerációs ingatlanok kialakítását is fellendíthetik. A tetőterek a legfelkapottabb településeken nagy lehetőséget rejtenek magukban, hiszen az építési telkek kínálata szűkült, és az elmúlt öt évben a telekárak is megduplázódtak a fővárosban. A fővárosban kell a legtöbbet fizetni a tetőtér-beépítésre alkalmas házakért,

Budapesten 580 ezer forint az átlagos kínálati négyzetméterár. A megyeszékhelyeken ugyanezekért 360 ezer forintot kérnek az eladók.A legújabb kormányzati terv szerint a tetőtér-beépítéssel készült új lakások kapnának állami támogatást. A gyermekes családok a CSOK teljes összegét erre a célra fordíthatják, ami lakásonként maximum 10 millió forintot jelent. - derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu legfrissebb elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a KSH adatai szerint a 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások elenyésző, kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő. A most bejelentett intézkedések középpontjában is a családi házak többgenerációs bővítése áll.

Fotó: Shutterstock

Jól járnak a hitelesek

A money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető 5 és 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete az alacsonyabb hitelösszeg esetében 31-33 ezer, a nagyobb hitelnél pedig 64-65 ezer forint. Amennyiben életbe lép a most bejelentett tetőtér-építési támogatásra vonatkozó program, akkor az érintettek még ennél is kisebb ráfordítással tudják megvalósítani a tetőterek beépítését.

 





Ezeket olvastad már?
Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Tízből kilenc ember rosszul takarítja a gránit mosogatót. Ezekre figyelj!

Tízből kilenc ember rosszul takarítja a gránit mosogatót. Ezekre figyelj!

Kőkemény retró kvíz: még azon is kifog, aki benne élt

Kőkemény retró kvíz: még azon is kifog, aki benne élt

A hét ingatlana: gyöngyszem a Csattogó Völgy szomszédságában

A hét ingatlana: gyöngyszem a Csattogó Völgy szomszédságában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás