A kerttel, udvarral vagy terasszal rendelkező ingatlantulajdonosok közel 60 százalékánál napirenden van, hogy komolyabb felújításba kezdjenek a következő egy évben – derült ki a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft., reprezentatív felméréséből. A válaszadók több, mint ötöde (22%) jelezte, hogy biztosan belekezd a munkába, és 36 százalék esetében a kérdés napirenden van, de egyelőre végleges döntést még nem hozott.

Állami támogatással nagyobb felújítást terveznek

A megkérdezettek 80 százaléka nem tudta, hogy az idén indított, 50 százalékos otthonfelújítási támogatást kert, udvar vagy terasz rendbetételéhez is igénybe lehet venni. Akik már viszont döntöttek a felújításról, jártasabbnak tűnnek ebben a kérdésben. A ház körüli munkákat tervezők 15 százaléka ugyanis egészen biztos abban, hogy a rekonstrukciós munkákhoz, térkővásárláshoz igénybe veszi az állami segítséget, további 45 százalék még megfontolja ezt a lehetőséget.

A legtöbben (71%) félmillió forintnál kevesebb összeget szánnak a ház körüli rekonstrukcióra, míg a felújítást tervezők ötöde (20%) fél- és egymillió forint közötti forrást tervez erre a célra fordítani.

Az állami támogatással még többen vágnak bele az udvar felújításába (Fotó: Shutterstock)

Kerítést szépítenének és növényt telepítenének a legtöbben

A terveiket biztosan megvalósítók csaknem fele (48%) a kerítését hozná rendbe, és ugyanannyian vannak, akik növényt vagy füvet telepítenének. A válaszadók negyede (25%) a járdát újítaná meg. Alig marad el ettől (24%) azok száma, akik a teraszburkolatot cserélnék ki, míg előkertet, pergolát a válaszadók 17 százaléka készül építeni. Ezek mellett az autófelhajtó, csatorna, illetve az öntözőrendszer rendbetétele is számos háztulajdonosnál napirenden van.