RETRO RÁDIÓ

Az agglomeráció lehet a pandémia nyertese?





A járvány felpörgette az agglomerációban lévő használt családi házak iránti érdeklődést, a legdrágább négyzetméterár a pilisvörösvári járás településein, illetve Dunakeszi és Szentendre térségében alakult ki. Keresettek a 200 milliónál drágább luxus családi házak is, de nehéz a vevői elvárásokat a kínálattal összeegyeztetni – derült ki az Otthon Centrum agglomerációs piacot elemző összesítéséből. Az árak 5-10 százalékot emelkedtek.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.31.
ingatlan

Délkelet a legolcsóbb

Egy négyzetméterre vetítve a Pilisvörösvári járás települései voltak a legdrágábbak (470 ezer forinttal), míg Dunakeszi és Szentendre térségében ennél valamivel kisebb középérték alakult ki (400 ezer forint). A szektor többi járását ennél alacsonyabb fajlagos négyzetméterár jellemezte (300-390 ezer forint), a legolcsóbb továbbra is az agglomeráció délkeleti szektora: Gyál, Vecsés és a környező települések. A tavalyi év első negyedévéhez képest elsősorban az olcsóbbnak számító településeken emelkedtek az árak 5-10 százalékkal.

Irány, Szigetszentmiklós!

Jobb távolabb a várostól? (Fotó: Shutterstock)

A 2014–2019 közötti időszakot összegző végleges statisztikai adatok szerint a legtöbb tranzakció a szigetszentmiklósi járásban köttetett, ahol majdnem 11 ezer adásvétel történt, ezután a Dunakeszi járás jön (10,5 ezer), amelyet az Érdi járás követ (9 ezer). A legkevesebb ingatlan a Szobi járásban cserélt gazdát a legutóbbi öt évben (1500), de a Nagykőrösi (2000) és Aszódi járások (2200) sem voltak igazán kiemelt célpontjai a vásárlóknak.

A déli szektor egyik legdinamikusabban fejlődő városa Szigetszentmiklós, amely iránt tovább nőtt a kereslet és az adásvételek száma is magasabb volt idén, mint egy éve. Épül egy százlakásos társasház a városközpontban, van luxuslakópark és nagyon sok az új családi ház és ikerház is. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az infrastrukturális hiányosságok akadályozzák az újabb lakóterületek fejlődését.

Szentendre a lélektani határ

Az agglomeráció észak-budai szektorában a piac igazán februártól lendült be. „Minden ingatlantípust erős forgalom jellemzett, a külterületi, egykori zártkertektől a 200 milliónál drágább luxus családi házakig egyaránt nagy volt a kereslet a régióban, de nehéz a vevői elvárásokat a jelenleg elérhető kínálattal összeegyeztetni” – árulta el az ide év eddigi adatait Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője az új projektekről szólva elmondta, a legnagyobb szentendrei fejlesztés utolsó lakásai már márciusra elfogytak, de ikerházak, illetve kisebb társasházak továbbra is elérhetőek. Pilisjászfalun folytatódik a Somlyóvölgy-fejlesztés, ami a település legkedveltebb része. Piliscsabán Klotildliget és Magdolnavölgy a két leginkább keresett településrész. A 11-es út mentén Szentendre a lélektani határ: a keresők többsége ennél már nem szívesen költözik távolabb a fővárostól, esetleg még Leányfalu kerül a célkeresztbe, de a vevők nagyobb része Tahitótfalut már túl távolinak tartja.

Dunakeszi megtelt

A Duna túlpartján, Dunakeszin továbbra is erős a kereslet, de a város lakosságszáma elérte az infrastrukturális teljesítőképesség határát a közlekedés és az intézmények kapacitása terén is, alighanem ez a magyarázata, hogy idén nem is indult új társasházépítés.

Sláger az ikerház

A nyugati, délnyugati szektor településein (Solymártól Budaörsig és kicsit távolabb, Telki, Páty, Zsámbék és környéke) negyedével több adásvétel volt idén, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Az új építésű ingatlanok zöme ikerház, illetve ikertársasház, a felsorolt települések közül Budaörs fejlődik a legdinamikusabban.

Érden az új építésű ingatlanok iránt tavalyhoz képest fokozottabb érdeklődés érzékelhető, de márciusban már a használt ingatlanokra is több volt az érdeklődő. A megnövekedett kereslet húzza a vállalkozókat, társasházak, ikerházak, sorházak épülnek, még 600 ezer Ft/m2 vagy ennél is kedvezőbb áron.

Állami támogatás

A feltételeknek megfelelő vásárlók szinte mindegyike él az állami lakástámogatásokkal, de ez a felkapottabb régiókban csak kiegészítő forrás, emellett komoly megtakarítással kell rendelkezni egy új ház vásárlásához.





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás