RETRO RÁDIÓ

Itt az örök kérdés: zuhanyozni reggel vagy este?





Az ember már csak olyan, hogy tisztálkodik. Mégpedig megszokott napirendjébe illesztve. És akkor jön a családokat szétválasztó örök kérdés, vajon mikor jobb, okosabb zuhanyozni, reggel vagy este?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.08.
A nagy kérdés

Persze mindannyiunkkal előfordul, hogy eltérünk a megszokottól, például az esti zuhanyzó a reggelt választja egy átmulatott éjszaka után vagy a reggeli tusoló az estét, ha tudja, hogy extrém korán kell indulnia. De a rutin azért minden esetben megmarad. Ahogyan a vita is: reggel vagy este? Járjuk körbe a kérdést, hiszen igazságot úgysem fogunk tudni tenni, de mindkét tábor okosabb lehet kicsit.

 

A reggeli zuhanyzás előnyei

Ez nemigen kíván sok filozófiai boncolgatást, a reggeli zuhanyozás ugyanis sokaknak könnyebben indítja el a napját. A reggeli hívők azt mondják, így egyszerűbb elindulni, a finom meleg víz szinte kimossa belőlük az álmot és törülközés után máris úgy érzik, mintha az egész testük egy nagy energiagóc lenne. A kérdésnek persze, főképpen így nyári hőség idején, van egy másik olvasata is: kevés ember nem izzad meg ilyenkor éjszaka, takarózzon vagy éppen ne bármivel is. Magunk mögött hagyjuk tehát az összeizzadt ágyneműt, és felkelés után szaladunk rögvest zuhanyozni.

Fotó: Shutterstock

Az esti zuhanyzás előnyei

Azon gondolom, nem lesz vita, hogy az esti zuhanyozás többnyire üdítően hat az éjszakai alvásra. Az ember már abban a tudatban lép ki a zuhany alól, hogy mindjárt belefekszik a pihe-puha ágyába. Persze mindez csak abban az esetben igaz, ha nem munkából hazaérkezésünk után azonnal zuhanyzunk, hanem lefekvés előtt fél-egy órával. Egy igazán jó alváshoz az embernek el kell lazulnia és a pulzusának is csökkennie kell. Nos, ehhez éppen egy jó kis zuhanyzás a legjobb megoldás, hiszen a víz alatt megemelkedik az ember hőmérséklete, amikor pedig kilép a tus alól, lecsökken. Persze fontos a víz hőmérséklete is, nem szabad, hogy túl hideg vagy túl meleg legyen, kerülni kell a szélsőségeket. Arról nem is beszélve, hogy tudományos kutatások igazolták, a meleg zuhany csökkenti a kortizolszintet, ami határozottan segítség a nyugodt alváshoz.

 

Allergiás ember este zuhanyozzon

Ha allergiában szenvedsz, nem kérdés, hogy este kell a tus alá állnod, hiszen így lemoshatod a bőrödről a nap folyamán összegyűlt polleneket és allergéneket, amelyeket egyébként az ágyba vinnél. Arról nem is beszélve, hogy ha végiggondoljuk, vajon hol töltjük a munkahelyünkön kívül a legtöbb időt, rá fogunk jönni, hogy az ágyban. Oda tehát biztosan nem érdemes semmiféle koszt vagy bármilyen lehetséges allergént becipelni. Újabb érv lehet az esti tusoláshoz, hogy sokkal relaxálóbb hatású, hiszen nem sürget semmi sehová bennünket, miközben az ember reggel azért fél szemmel az órát bámulva zuhanyzik és azon töpreng, vajon belefér-e a minden a reggelbe.

Most, hogy végigvettünk szinte minden lehetőséget, ismét kiderült, nincs ember a talpán, aki igazságot tehetne, hiszen mindent felülírnak a szokásaink. Egyetlen dologban biztos lehetsz, bármikor is zuhanyzol, sokkal olcsóbban jössz ki, mintha kádban pancsolnál.

 





Ezeket olvastad már?
Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás