fotó: shutterstock

Harc a figyelemért
A testvérféltékenység okait kiválthatja a figyelemhiány, hogy muszáj osztozkodni, a gyerekek eltérő temperamentuma és személyisége és a pozícióharc. A gyerekek számára az osztatlan figyelem maga a kincs, ha pedig a szülők túlságosan elfoglaltak, előfordulhatnak konfliktusok a testvérek között a figyelemért. Néhány szakirodalom azt mondja, hogy ha kisebb csetepatét hallunk, várjunk néhány másodpercet, mielőtt beavatkozunk, mert az apróbb összetűzést megoldják egymás között.

Ha mégis közbe kell lépni:
– Nem kell kideríteni ki kezdte és nem szabad senkit hibáztatni.
– Biztosítsuk őket arról, hogy lehetnek dühösek, de be kell tartani néhány szabályt.
– Óvatosan válasszuk szét a verekedő gyerekeket, hogy megnyugodjanak.
– Tanítsuk meg őket a kompromisszumkötésre. Így mindketten elégedettek lehetnek.
– Fontos, hogy mindkettőnek legyen olyan játéka, ami csak az övé, és a másik ezt tartsa tiszteletben. Az osztozkodást a többi tárgyon tanulják meg.

Tippek miként lehetnek jó tesók:
– Alakítsunk ki velünk külön-külön “anya/apa időt”, amikor csak és kizárólag ketten vagyunk, rá figyelünk, meghallgatjuk. Ha megismerjük a gyerek szeretetnyelvét (minőségi idő, elismerő szavak, érintés, szívességek, ajándékok) és ezeken keresztül “szólunk hozzájuk” még biztosabbak lehetünk, abban, hogy érzik a szeretetünket, és hogy figyelünk rájuk.
– Vegyük észre, ha szépen játszanak és dicsérjük meg őket egy puszival, simogatással.
– Dicsérjük őket a nagyszülőknek, apukának/anyukának úgy, hogy azt ők is hallják. Domborítsunk ki valami konkrétat, amiért büszkék vagyunk rájuk. pl.: ügyesen fogócskáztak, építő kockáztak együtt.

Akinek testvére van, megtanul…
Akinek testvére van hasznos szociális készségeket tanul és az érzelmi intelligenciája is növekszik. Megtanulnak ugyanis osztozkodni, alkalmazkodni, a féltékenység érzésével jóval előbb megtanulnak megküzdeni, a másik érzéseit is jobban figyelembe veszik, mint akinek nincs testvére.

Várom az olvasók levelét a lelkifroccs@metropol.hu emailcímre, bármilyen témában! Oldjuk meg együtt a problémát! – Pósa-Kovács Lilla pszichológus, coach, újságíró válaszol!