A legnevesebb rotterdami borbély, Gio The New Kid rajta tartja a kezét a szakáll divat ütőerén: gyakorlatilag ő „mondja meg”, hogy mennyire lesznek szőrösek idén az európai férfiak. Bár munkáiban a 20-as, 60-as évek klasszikus fazonjait részesíti előnyben, de mégis azt vallja: nincsenek szabályok!

Minden fazon megengedett, ami karizmatikus megjelenést kölcsönöz a férfinak. Tapasztalatai szerint a teremrés koronái konzervatívak, vendégei a klasszikus, teljes szakállat kedvelik, vastag bajusszal kombinálva.

Az ápolt hatáshoz kell a szakállolaj (Fotó: Shutterstock)

A keretező, vagyis a „mutton chops” szakáll 2020-ban már egyáltalán nem divat, hiába olyan szexis a filmben Hugh Jackman, mint Logan, a Farkas. Ez az a fazon, amely száj sarkától indul a fültőig úgy, hogy az áll rész le van borotválva. Gio szerint pontosan úgy néz ki, mint egy félbehagyott borotválás.

A megfelelő fazon kiválasztásához a kiindulópont a vendég arcvonásai adják, hiszen nem minden illik minden karakterhez. A profi borbélyok pedig figyelembe veszik az adottságok mellett a szőrszálak mennyiségét is.

Van valamiféle bajtársiasság a szakállasok között (Fotó: Shutterstock)

Minél dúsabb és teljesebb az arcszőrzet, annál mutatósabb, markánsabb lesz a borbély által megfazonírozott végeredmény. Sokan azt hiszik, hogy ha más akkor borotválják az arcukat, amikor még csak pelyhes, később jobban fog nőni – ám ez csak városi legenda.

 

Ezért szeretjük, ha az emberünk megnöveszti:

Ápoltságot feltételez, mert rendszeresen kell vele foglalkozni. Imádom, ha illatos. (Flóra, 23 éve egyetemista.)
• Húú, nagyon férfias a szakállas pasi! (Gina, 19 éves pultos)
• A szakáll trendi. Aki követi a divatot, az biztosan élen jár az élet minden területén. (Evelyn, 37 éves üzletkötő)
Izgalmas vele csókolózni. (Anikó, 48 éves ingatlan tanácsadó)
• Az apukámra emlékeztet. (Erika, 39 éves kulturális menedzser)