RETRO RÁDIÓ

A hobbija lett a munkája, irány a kifutó!





Manapság ritkán fordul elő, hogy életre szólóan választunk pályát a középiskola elvégzése után, és egyre gyakoribb, hogy akár 40, 50 év felett is átképezzük magunkat, újabb területeken kipróbálva rátermettségünket, kreativitásunkat. Tar Melinda nagymamamként tért vissza eredeti szakmájához, azt saját elképzeléseivel ötvözte, úgy, hogy ma már a munkája a hobbija.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.11.08.
Nemezdivat

Tar Melinda 16 éve jött Budapestre erdélyi szülővárosából. Eredeti szakmája textilfestő volt, majd a Ceausescu- rendszer bukása után egy csökkent munkaképességűeket foglalkoztató vállalatnál dolgozott irodai beosztásban.

Tar Melinda divatba hozta a nemez viseletet (A szerző felvétele)

Gyerekvigyázás és textilfestés

-Negyvenkét évesen kezdtem újra Budapesten. Egy külföldi családnál gyermekekre vigyáztam. Amíg a kicsik óvodában voltak, felszabadultak a délelőttjeim, és most már hobbiként kezdtem el foglalkozni azzal, amit eredetileg tanultam – meséli otthonában, ahol fonalgombolyagok és a már elkészült gyönyörű nemez-selyem kombinált sáljai között beszélgetünk.

Egyedi selyem-nemez sálak a szivárvány minden színében (A szerző felvétele)

Melinda a textilfestéstől elindulva képezte saját magát, és merült el egyre jobban a nemezelés mesterségében. Később a Hagyományok Házában kijárta ezt az iskolát is.

- Textilfestőként gobelineket készítettem, emellett mindig is érdekeltek az ősi technikák, így a nemezelés is. Mára ez is korszerűvé vált azáltal, hogy – nuno nemez technikát alkalmazva – társítják a legfinomabb merinói gyapjút és a hernyóselymet – tudjuk meg Melindától, aki olyan jól belejött, hogy a sálak, kendők, sapkák, kesztyűk, táskák, ruhák és poncsók után már csizmát is készített nemezből. A gyönyörű, egyedi darabokra a család és az ismerősökön túl a divatszakma is felfigyelt, és kétszer is meghívták a Budapest Fashion Week-re.

Melynda Felting-ruha és kabát (Fotó: Tar Melinda)

Nemezt vitt a Budapest Fashion Week-re

-Divatbemutatón először én voltam olyan bátor, hogy nemezruhákat mutassak be, addig ezzel senki nem próbálkozott. A következő alkalommal is csak én hoztam ilyen darabokat.

Őszi nemez poncsó (Fotó: Tar Melinda)

Melinda az idei Budapest Fashion Week-re is készült hétköznap is hordható, egyedi darabokkal, de a járvány keresztülhúzta a számításait, pedig őszre meghívták még egy franciaországi kiállításra is a MelyndaFeltinget.

Melinda csizmát is készít (Fotó: Tar Melinda)

 

Szereti, amit csinál

- Nagyon szeretem ezeket a darabokat, és örülök, ha jól érzi magát benne, aki hordja. Egy nemezből készült viselet mindig öltöztet. Estélyi ruhának éppen olyan jól passzol az anyaga, mint vagány mellénynek egy sállal a sportos farmerhez. És garantáltan nem jön szembe senki ugyanilyenben!

Pazar estélyi a Budapest Fashion Weekre (Fotó: Tar Melinda)

Melinda most egy magánbölcsiben babusgatja a kicsiket és főz rájuk, munka után pedig jön a hobbi nemezelés otthon a második műszakban.





Ezeket olvastad már?
„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás