RETRO RÁDIÓ

Nemcsak trendi, egészséges is a pulykahús





A pulykahús felhasználásának tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.27.
egészséges élet

Nem csoda, hogy a pulykahús az egyik legnépszerűbb alapanyag! Sokféleképpen elkészíthető, ízvilága egyedi. Rövid idő alatt tartalmas ételt főzhetünk, süthetünk belőle, és mivel kalória- és zsírszegény, diétába is könnyen beilleszthető. Azt viszont már lehet, hogy kevesen tudják, hogy a sok nagyszerű tulajdonsága mellett a hangulatot is javítja, sőt hipoallergén is. Vannak, akik azért rajonganak érte, mert kevésbé hártyás, mint a csirkemell.

Nemcsak trendi, egészséges is a pulykahús Fotó: shutterstock

Talán meglepő, de a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek vörös és fehér húsa is van. Ott vörös, ahol az izmok hosszú ideig kitartóan dolgoznak, mint például a comboknál. Ahol pedig rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek az izmok - mint a mellnél meg a szárnyaknál - ott fehér a húsa. A vörös hús zsírtartalma magasabb, és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, szívesen fogyasztja mindkettőt.

Meghálálja a test

A pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb a húsok közül, fogyasztása nem terheli a szív- és érrendszert, viszont a legtöbb telítetlen esszenciális zsírsav ebben található. Fehérjében és vitaminokban gazdag, van benne B1 és B12 vitamin és folsav is. Nagyszerű triptofán aminósav forrás, javítja a hangulatot, segít az idegrendszer megnyugtatásában. A pulykahús foszfortartalma magas: a fehér hús kicsit több foszfort tartalmaz, mint a vörös hús, de mindkettő kiváló forrás. Ha pulykahúst fogyasztunk, erősödhet az idegrendszerünk és erősödhetnek a csontjaink, és a fogíny egészségéért is teszünk.

Fotó: shutterstock

A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, zöldséggel, gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend koronázatlan királya.

Pikáns pulykahúsgolyók

Hozzávalók:

  • 500g darált pulykahús
  • 1fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk reszel gömbér
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek worchester szósz
  • bors
  • Köret: édesburgonyapüré

    Hozzávalók:

  • 2 nagyobb édesburgonya
  • 2 ek Görögjoghurt
  • füstölt chipotle chili
  • Hogyan készül?

    A hagymát felkockázzuk, összekeverjük a darált pulykahússal, a két gerezd reszelt fokhagymával, a két teáskanál reszelt gyömbérrel. Adunk még hozzá két evőkanálnyi szójaszószt, egy evőkanál worchester szószt, valamint sót és borsot is. Ezt az egészséges masszát fél órán át pihentetjük, addig összeállítjuk a köretet.

    A körethez a felkockázott édesburgonyát előbb megfőzzük, majd a megfőtt darabkákat turmixgépbe tesszük. Ízlés szerint néhány evőkanál görögjoghurtot adunk hozzá, hogy a püré állaga krémesebb legyen, és megfűszerezzük sóval, borssal. A püré édességéhez jól illik a chipotle chili csípős íze, azt is tehetünk bele, majd összeturmixoljuk az egészet. Eleget pihent a hús, formálhatjuk a golyókat belőle. Nem kell bő olajban készíteni, lehet tepsiben, a sütő grill fokozatán is sütni a húst - megforgatva a golyókat, hogy jól átsüljenek. Jó étvágyat kívánunk!

    A cikk elkészítését a Gallicoop támogatta.

    (x)





    Ezeket olvastad már?
    Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

    Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

    Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

    Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

    Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

    Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

    Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

    Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás