RETRO RÁDIÓ

A munkaerőpiacon a szépek előnyt élveznek





Valóban jobban boldogulnak a munkahelyükön azok az emberek, akiket a többség szépnek lát? Egy amerikai kutatócsoport felmérése szerint, a vonzó emberek magasabb pozíciót töltenek be.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.05.
munkáltató munka munkavállaló szép állás

Összesen 25 ezer amerikai, kanadai, német és brit önkéntest vizsgáltak meg általános életkörülményeik és külső megjelenésük alapján. A kutatók, az összegyűjtött adatok felhasználásával, különböző módon készítettek szépségelemzéseket. A csoport vezetője Daniel S. Hamermesh, egy kísérlettel korábban már bizonyította, hogy például az egyetemi hallgatók nagyobb bizalmat szavaztak és magasabb értékeléseket adtak a jobban mutató professzoroknak mint a kevésbé vonzó tanároknak. A közgazdász-kutató hozzá tette: a külsőnek gazdasági és magánéleti vonatkozásai is vannak.

Az esztétikus külsőhöz a munkáltatók is többnyire pozitív tulajdonságokat társítanak. (Fotó: Pixabay)

A kinézetük alapján a felső skálára került emberek átlagosan 10 százalékkal voltak boldogabbak, mint azok, akik kinézetük szerint az alsó tartományban helyezkedtek el, és az első csoport magasabb beosztásban vagy érdekesebb munkakörben is dolgozott. Ennek az az egyik oka, hogy az esztétikus külsőhöz a munkáltatók is többnyire pozitív tulajdonságokat társítanak. A szépség, arányosság, egészséges kinézet mindenféle pozitív elképzelést kelt életre bennünk: hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy aki szép, az jó is. Éppen ezért például a jóképű férfiakat sikeresebbnek tartjuk.

Az élet azonban gyakran rácáfol: vannak helyzetek, amikor a szépség hátrányt jelent. K. Anna például szőke, modell alkatú, tehetséges kutató matematikus. Évek óta azt tapasztalja, hogy egy új csapatban több kört kell futnia, mire szakmailag elismerik, mint férfi kollégáinak, vagy a kevésbé vonzó külsővel megáldott kolléganőinek. - Tudomásul kell vennem, hogy nekem a szakmámai handicapem a genetikai adottságom – mondta a csinos matematikus.

- Első benyomást csak egyszer lehet tenni – szögezte le Zámbó Márta coach. - Nem kell klasszikus szépségnek lenni egy jó álláshoz, elég vonzónak tűnni. Az ápoltság, a külső és belső harmónia, vagy akár az illat is fontos útmutató a személyes találkozásnál. Nagyon sok kevésbé vonzó ember egyszerűen csak feladja, és nem tesz annak érdekében, hogy előnyösebb legyen a bemutatkozása, amelyhez hozzá tartozik a külsőnk által keltett benyomás is. Pedig biztosan tud mindenki a saját környezetéből egy olyan példát, aki valójában átlag alatti külsejű ember, mégis a „szép” kategóriába kerül., mivel pontosan tudja, mit hangsúlyozzon magán és végül harmóniát tükröz az összkép.

3 tipp, amivel nem lőhetünk mellé

Az öltözködésünk sok mindent elárul rólunk. Nézzük, mivel nem lehet mellélőni.

Fotó: Shutterstock

  • Lágy színek - A rikító színű ruhák közönségesen hatnak, ellenszenvet válthatnak ki. Viseljünk hagyományos, lágy színeket.
  • Az ékszerrel óvatosan! - Válasszunk összeillő kiegészítőket, de ne legyünk hivalkodóak. Ne feledjük: a kevesebb néha több.
  • Nyakkendő szabály – A nyakkendő viselése a munkahelyen hétköznap nem kötelező. Ha mégis ezt kedveljük, akkor kerüljük a túl széles és aránytalanul nagy nyakkendőket, valamint a humoros motívumokkal díszített darabokat.




  • Ezeket olvastad már?
    Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

    Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

    Sikert sikerre halmoznak ma ezek a csillagjegyek

    Sikert sikerre halmoznak ma ezek a csillagjegyek

    Heti horoszkóp: erre a csillagjegyre az élet több területén is új kezdet vár

    Heti horoszkóp: erre a csillagjegyre az élet több területén is új kezdet vár

    A 47 éves Emőke másfél hónap alatt 7 kilót fogyott, pedig többet eszik, mint előtte

    A 47 éves Emőke másfél hónap alatt 7 kilót fogyott, pedig többet eszik, mint előtte

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás