RETRO RÁDIÓ

Mit érdemes tudnia a nyugdíj melletti munkavégzésről?





Aki nyugdíj mellett szeretne dolgozni, 2020-ban nagyon örülhet: ugyanis egy július 1-jével hatályba lépett törvénymódosítás miatt jelentősen többet kereshetnek majd. (X)



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.10.
nyugdíj

Nézzük, mit érdemes tudni a nyugdíj melletti munkavégzésről, és pontosan milyen előnyökkel jár a július 1-jei változás.

Napjainkban egyre több ágazatban üti fel a fejét a munkaerőhiány.

Ugyanakkor már sok munkáltató felismerte, hogy ezt az égető problémát nemcsak a diákok, hanem a nyugdíjasok foglalkoztatásával is remekül lehet mérsékelni.

A pályakezdőkkel ellentétben ráadásul az idősek már jelentős tapasztalattal és magas szintű szakértelemmel is rendelkeznek, így egyre több lehetőséget kap az, aki nyugdíjasként is szeretne dolgozni.

Fotó: freepik.com

Hogyan dolgozhat valaki nyugdíjasként?

2019 januárja óta igazán megéri nyugdíjasként munkát vállalni, hiszen csak a 15 százalék személyi jövedelemadót (SZJA-t) vonják le a nyugellátás mellett dolgozók bruttó béréből, a 18,5 százaléknyi egyéni munkavállalói járulékokat azonban nem kell megfizetniük.

Így, míg 2018-ban 71 ezer forintot kaptak kézhez a bruttó 100 ezer forintért szerződtetett idősek, addig 2019-től már nettó 85 ezret ér ugyanez az összeg.

Bár ez a havi 14 ezer forint többlet első ránézésre talán nem tűnik olyan soknak, egy év alatt mégis 168 ezer plusz jövedelmet jelent az állami nyugdíj mellett.

Az időseknek egyébként - a diákokhoz hasonlóan - szövetkezetek segítenek a munkaerőpiacra történő visszatérésben.

A változásoknak köszönhetően viszont nemcsak a nyugdíjas munkaerő jár jól, hanem a cégeknek is számos kedvezményben lehet részük, ha időskorúakat foglalkoztatnak. Így jelenleg 21 százalékkal olcsóbb a versenyszférában egy nyugdíjas munkaerő, mint egy aktív korú dolgozó.

A korkedvezményes nyugdíj mellett, vállalkozóként vagy megbízási jogviszonyban munkát vállalók keze azonban lazán ugyan, de meg volt kötve 2020. június 30-áig.

Rájuk ugyanis nem vonatkoztak a fent említett járulékfizetési kedvezmények, ráadásul csak addig kaphatták a nyugellátás havi összegét is a fizetésük mellett, amíg az éves bevételük el nem érte a minimálbér 18-szorosát, vagyis a 2 898 000 forintot.

Ha tehát a munkával szerzett bevételük meghaladta ezt a keretösszeget, akkor az év végéig - vagy legkésőbb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig - felfüggesztették a nyugdíj folyósítását. Ez azonban idén júliustól megváltozott.

Fotó: freepik

Miről szól a július 1-jei szabálymódosítás?

Július 1-jén egy új társadalombiztosítási törvény lépett életbe, amely számottevő változásokat hozott a nyugdíj melletti munkavégzéssel kapcsolatban.

Kiterjesztették ugyanis a járulékkedvezményeket a nem munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasokra is, ezáltal szemmel láthatóan növekedni fog például a megbízási szerződéssel dolgozó idősek nettó bevétele.

Mi a helyzet a vállalkozókkal?

A változtatás az egyéni- és társas vállalkozóknak is előnyére válik.

Júliustól ugyanis megszűnik az őket érintő, emelt járulékalap utáni fizetési kötelezettség.

Ez azt jelenti, hogy a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot most már csak a minimálbér vagy a garantált bérminimum után kell kifizetniük.

Fotó: freepik

Munkavégzés nők40-nel

A szabálymódosítás érinti a nők40-ként ismert korkedvezményes nyugdíjat igénybe vevőket is.

A nyugdíj melletti munkavégzés járulékmentessé válásával ugyanis megszűnik a fentebb már említett, mintegy 2,9 millió forintos jövedelemhatár is.

Így tehát a nők korkedvezményes nyugdíja mellett is bármilyen jogviszonnyal dolgozhatnak korlátozás nélkül az érintettek - azonban csak a versenyszférában.

A közszférában dolgozó nők kedvezményes nyugdíjának folyósítását tehát ezután is szüneteltetik, amíg a jogviszony fennáll.

Összegzés

A 2019-es változások bevezetésekor kijelenthettük, hogy Magyarországon még sosem lehetett ilyen kedvező feltételekkel dolgozni nyugdíjasként. 2020 közepétől azonban már azoknak is sokkal jobban megéri a nyugdíj melletti munkavégzés, akik nem munkaviszony, hanem megbízási- vagy vállalkozói szerződés keretében keresnek pénzt.

Fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy a nyugdíj melletti jövedelem járulékmentessé válásával együtt jár, hogy ezt a bevételt már nem számítják bele a havi átlagkeresetbe, amely alapján meghatározzák az öregségi nyugdíj összegét.

Ez azt jelenti, hogy a korkedvezményes nyugellátás melletti munka már nem növelheti meg a későbbi, az aktuális korhatár betöltése után kiszámolt nyugdíj összegét.

Akinek viszont még van legalább 5-10 éve az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig, annak még érdemes elgondolkodnia egy nyugdíj célú megtakarításon. Ezzel ugyanis továbbra is hatékonyan kiegészíthető az állami nyugdíj.

Előrelátásunkat ráadásul még az állam is jutalmazza, mégpedig adóvisszatérítés formájában, amelynek értéke éves szinten maximum 100-150 ezer forint lehet.

Az egyik előtakarékossági lehetőség - nyugdíjbiztosítás - pedig még azt is lehetővé teszi, hogy az SZJA-t nem fizető vállalkozók is érvényesítsék az adójóváírást, és közelebb kerülhessenek az anyagilag kiegyensúlyozott nyugdíjas életük eléréséhez.

(Hirdetés)





Ezeket olvastad már?
Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás