Természetesen ez csak egy leegyszerűsített séma, és csak a kereslet oldaláról közelíti meg a témánkat, azonban sokat segít abban, hogy felismerjük, kinek mire van szüksége, illetve mire kell figyelnie lakásvásárlás előtt.

Fiatalok és a lakáspiac

A kitolódó tanulmányi idővel, a munkaerőpiaci lehetőségekkel, valamint anyagi okokkal is magyarázható az az új folyamat, hogy sokan a húszas és a harmincas éveikben is még a szüleikkel élnek. A KSH adatai szerint 2019-ben a 18–34 éves magyarok 62%-a még nem hagyta el a szülői házat, szemben a 2005. évi 50%-kal. Jellemzően a férfiak nálunk is később költöznek el a szüleiktől, mint a nők, hasonlóan a legtöbb uniós tagállamhoz.

Ahol a szülői segítség hiányzik, ott a fiatalok mindenképpen bérléssel kezdik az önálló életet, amit sokan nem is bánnak, hiszen még nem végleges körülöttük semmi: amíg nem találnak komoly társat, nem érzik biztosnak, tartósnak a munkahelyüket, esetleg terveznek külföldi munkavállalást, addig mindenképpen racionális döntés a lakásbérlet.

A gyermekvállalás, tartós párkapcsolat leggyakrabban az a pont az életünkben, amikor elkezdünk gondolkodni a biztos „családi fészek” megteremtéséről. Azt is hamar megértik a fiatalok, hogy egy olyan piacra, ahol az árak folyamatosan emelkednek, jobb mielőbb „belépni”, megvenni az első lakást, aztán a későbbi cserék már anyagilag kezelhetőbbé válnak.

Fotó: 213rf.com

Első lépések: az önerő megteremtése

Amikor először elgondolkodunk a lakásvásárlás lépéseiről és megvalósításáról, akkor az alábbi szempontokat mindenképpen figyelembe kell venniük:

  • lakáshitel felvételekor általában 20%-os önerő szükséges
  • a lakáshitel összegét a futamidő és a tehermentes jövedelmünk arányában tudjuk meghatározni
  • érdemes számolni az aktuális lakástámogatási és otthonteremtési kedvezményekkel

Az ingatlanpiaci áremelkedések és a növekvő hitelkamatok miatt a legtöbben saját lakás vásárlása mellett döntenek, amint a szükséges önerő összegyűlik a családi kasszában. A lakáshitel mértékét az olyan lakástámogatási lehetőségekkel, mint például a CSOK, tovább lehet csökkenteni és igazán kedvező konstrukciót lehet kialakítani. Gyermekvállalás tervezésekor, vagy meglévő gyermek esetében még könnyebb ezt a döntést meghozni a támogatás igénybevételéről.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) ma már jól ismert támogatási forma, egész könyvet lehetne írni a felhasználási lehetőségeiről, feltételeiről. 2015. július 1. óta igényelhető ez a lakáscélú támogatás, amelynek célja, hogy a családok, gyermeket vállaló fiatalok könnyebben juthassanak lakáshoz. A támogatás igénybe vehető új- és használt-lakásvásárlásához, építéshez és bővítéshez egyaránt. A vissza nem térítendő állami támogatás mellett kedvezményes kamatozású jelzáloghitel, OTK (úgynevezett „CSOK hitel”) is igénybe vehető. A támogatás összegét befolyásolja például a lakáscél és a gyermekszám is.

A lakástámogatási megoldások sok család számára jelentenek komoly segítséget, azonban a lakásvásárlás életünk egyik meghatározó döntése: szánjunk rá elegendő időt, tájékozódjunk szakemberektől a témában, ha kell, akkor keressünk független tanácsadót, egyeztessünk szakértő banki ügyintézővel, készítsük elő a támogatási és hitelkérelmünket megfelelően, mert a bizonytalanság, a lehetőségek elbukása komoly anyagi terheket okozhatnak.

Ingatlan választás: otthon vagy befektetés?

Ha már körvonalazódott bennünk a lakásvásárlási cél és az önerő gyűjtésével is jól haladunk, mérlegelnünk kell a lehetőségeinket és igényeinket. Általában a következő kérdések merülnek fel ingatlan vásárlása előtt:

  • Milyen ingatlan felel meg leginkább az életstílusunknak?
  • Melyik településen, városban vagy kerületben tudjuk hosszú távon elképzelni magunkat?
  • Hogyan alakulnak a négyzetméterárak az adott településen, vagy városrészen?
  • Újépítésű vagy használt ingatlanban laknánk szívesebben?

Azonnal költözhető otthont szeretnénk vagy felújítandó ingatlant, amit saját ízlésünk szerint alakíthatunk?

Ezek azok a pontok, amit mindenképp át kell gondolnunk, mielőtt nézelődni kezdünk a lakáspiacon. Az elhelyezkedés, az ingatlan állapota és mérete az, ami leginkább meghatározza az eladási árat, így érdemes már a tervezési fázisban felmérni a terepet, és a piaci árakhoz igazítani a megtakarításainkat. Sokan nem kizárólag hosszú távú, vagy akár életreszóló otthonként tekintenek a megvásárolt ingatlanra, befektetési szempontokat is mérlegelnek vásárlás előtt. Érdemes ezzel a fejjel is gondolkodni, hiszen amellett, hogy sokaknak elengedhetetlen a stabil saját otthon, a pénz értékének megőrzése és növelése is fontos szempont egy ilyen nagy összegű befektetésnél.

Jelen marketingközlemény nem minősül ajánlattételnek, tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódjon K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) elérhető, adott termékhez kapcsolódó üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből és hirdetményekből.

(x)