RETRO RÁDIÓ

Fehérlófia: táncszínházi előadás Békéscsabán





Szabó Attila, ifjabb Mlinár Pál és Lovas Gábor Fehérlófia című mesejátékát 2022. január 6-án mutatták be Békéscsabán a Jókai Színház és a Viharsarok Táncszínház közös produkciójaként.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.10.
előadás

A Fehérlófia egy Arany László által írt, különféle mesei elemeket ötvöző, mindenki által ismert történet, amit Jankovics Marcell animációs filmje tett klasszikussá. A történet alapján a mesedarabot Szabó Attila írta színpadra a zenéjét Lovas Gábor szerezte.

– Sokan ősmagyar mondaként tekintenek rá, amiben van némi igazság – mondta ifjabb Mlinár Pál, aki rendezőként, táncosként és koreográfusként is jegyzi a Fehérlófiát. – Nagyon izgalmas volt, amikor megkaptuk a színpadra alkalmazás feladatát, mert hozzánk a néptánc áll a legközelebb, és ez a táncanyag igencsak passzol a történethez, hiszen a néptánc erőteljes, dinamikus és benne van az ősiség is. A táncos megjelenést a három színtérben játszódó történet határozta meg. A három színtér, az égi világ, az alvilág és a földi lét.

Bár ez egy mesedarab, de az alkotók igyekeztek úgy megalkotni, hogy minél szélesebb korosztály találja meg benne a mondanivalót. Vannak olyan jelenetek, amelyek a legkisebbeket varázsolhatja el és vannak olyan táncos, dinamikus részek, amelyek szórakoztatóbbak és a kisiskolások számára lehetnek kedvesebbek. Olyan részek is megtalálhatók a táncjátékban, amelyek pedig mélyebb tartalommal bírnak, és az ifjúsági vagy éppen a felnőtt korosztályt célozzák meg.

A bemutató után a teátrum bérletesei láthatják a darabot közel egy héten keresztül dupla előadásokkal, majd a Szentesi Tóth József Színházban is bemutatják. Emellett nagy esély van rá, hogy nyáron a Szarvasi Víziszínházban is látható lesz az előadás - mondta Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

– A Jókai színházban folytatódik a Lázár Ervin Program, amelybe a teátrum a gyermekelőadásaival csatlakozott. Nemcsak Békés, hanem Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Hajdú-Bihar megyéből is érkeznek diákok az előadásokra. Ez egy nagyszerű kezdeményezés, hiszen a programnak az a célja, hogy az első osztálytól a nyolcadikig az ország összes iskolás gyereke eljusson az előadóművészet különböző helyeire, például táncszínházba, színházba, cirkuszba vagy éppen balett előadásra – emelte ki Seregi Zoltán.





Ezeket olvastad már?
Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás