RETRO RÁDIÓ

Veszélyes a férfiakra nézve, naná, hogy mi is a mozgalom mellé álltunk





Lapunk férfikollégái is komoly missziónak tartják, hogy felhívják társaik figyelmét a férfiegészségre és a prosztatarák felismerésének fontosságára. Éppen ezért néhányan novemberre búcsút vettek a borotvától, és a movember jegyében szakállat, bajuszt növesztettek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.22.
A borosta hónapja

Az egész 1999-ben, egy baráti találkozón kezdődött Ausztráliában, ahol a résztvevők elhatározták: visszahozzák a bajusz és a szakáll divatját. Ennek apropóján adományokat gyűjtöttek prosztatarákban szenvedő férfitársaiknak.

A Metropol szakállas csapata (Fotó: Csóka Ferenc)

16 éves a szőrös pasik mozgalma

2004-ben aztán Melbourne-ben megalakult a Movember Mozgalom, ami a novemberi bajusznövesztést már kifejezetten a prosztatarák megelőzésével és a férfiakat érintő rákos megbetegedések iránti figyelemfelhívással kötötte össze. Az egy hónapos arcszőrzet gyakorlatilag egy vizuális kitűző, amellyel azt azt üzenik a férfiak egymásnak, hogy ne hanyagolják el az egészségüket.

A férfitámogatás is létezik

– Amikor prevencióról van szó, általában a nőkre fókuszálnak a reklámok és a tájékoztatók, pedig a a férfiak esetében is életmentő a szűrés, hiszen a prosztatarák az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés – hívta fel a figyelmet a Metropol tördelője, Lépő András, aki amellett, hogy igyekszik egészségesen és sportosan élni, nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre.

A férfitámogatás jele (Pixabay)

Ma még mindig tabu

– Sajnos napjainkban az urológiai vizsgálat még mindig tabu téma a férfiak között is, pedig nagyon fontos lenne, hogy a szűrésre mindenki a saját érdekében menjen el. Ezért is marad évek óta a polcomon a borotvám novemberben, mert nem csak női szolidaritás, hanem férfitámogatás is létezik – mosolygott kollégánk, majd hozzá tette: – Szívesen állok a borostámmal a movember mellé.

Bajusz- és szakálltesók

A Movember egy szójáték, ami az angol „moustache” – az ausztrál szlengben röviden „mo”, magyarul „bajusz” – és a „november” szóból született. A Movember mozgalomban résztvevő férfiakat úgy hívják, hogy Mo Bros, ami magyarul körülbelül azt jelenti, hogy bajusz- vagy szakálltesó.

 

Durva számok • Évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal • Közülük körülbelül 1500-an életüket is vesztik ebben a betegségben • A prosztatarák a második legmagasabb halálozási ok • A mennyiben időben diagnosztizálják, az esetek 90 százalékában teljesen gyógyítható

 





Ezeket olvastad már?
Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás