Sokan vannak, akiknek természetes, hogy mindennap kiszorítanak maguknak – több vagy kevesebb – időt arra, hogy meditáljanak, befelé figyeljenek. Aki még nem indult el ezen a belső úton, azt tudjuk tanácsolni, mindenképpen próbálja meg, hiszen ebben semmilyen misztikus nincs. Az elménkkel, a lelkünkkel ugyanúgy foglalkoznunk kell, mint a testünkkel. Ha ezt tesszük, előbb-utóbb sokkal jobban érezzük majd magunkat, könnyebben kezeljük a problémáinkat és kiegyensúlyozottabbak leszünk. Sok mindent felfedezünk majd magunkkal, a személyiségünkkel kapcsolatban is, amitől jó irányban indulhat az életünk.

Fotó: Shutterstock

A meditáció hallatán lehet, hogy sokan legyintenek, mert buddhista szerzetesek jelennek meg előttük, ahogyan egy tibeti kolostorban hónapokon át ülnek törökülésben, csukott szemmel. Természetesen ilyen is van, de mi itt élünk Európában, a munka, a család mellett nem tudunk hozzájuk hasonlóan gyakorolni, tudunk azonban másképpen!
Ha nagy családban élünk és nincs olyan hely ahova elvonulhatnánk, próbáljunk meg felkelni, mielőtt a többiek éledezni kezdenek. Hiába érzi magát fáradtnak, akár egy 10-20 perces meditációval, befelé figyeléssel annyira fel tud frissülni, minta több órával többet aludt volna. Ha erre képtelen, akkor az is tökéletes, ha este elvonul a hálószobába miután a gyerekek már lefeküdtek. Az sem baj, ha belealszik a meditációba!
Ha meg tudja oldani, akkor – hetente legalább egyszer – tartson egy hosszabb, akár egy-két órás meditációt. Ha kicsit enyhébb az idő, akkor ezt megteheti a szabadban is, de a lakás bármelyik része alkalmas lehet erre, ha el tud vonulni.

Hogyan meditáljunk?

A legfontosabb, hogy kényelmesnek érezze azt a testhelyzetet, amelyben meditál. A legjobb, ha leül egy székre vagy egy úgynevezett ülőpárnára. Tartsa magát egyenesen, a talpa legyen a talajon, a kezét nyugtassa tenyérrel felfelé az ölében. Természetesen le is fekhet, ilyenkor a kezét tartsa ugyanígy, a testét lazítsa el. Sokat segít, ha előtte kiszellőztetjük a helyiséget és gyújtunk egy fehér gyertyát, esetleg egy-két füstölőt is.

Gyújtsunk meg egy füstölőt, ennek az illata már önmagában nyugtató hatású

Fotó: Shutterstock

A légzés fontossága

A légzés nagyon fontos része a meditációnak. Amikor elkezdjük, vegyünk egy mély levegőt, majd fújjuk ki és közben gondoljunk arra, hogy ezzel az összes negatív gondolatunktól, az összes rossztól megszabadulunk, ami éppen az életünkben van. Ezek után is ügyeljünk arra, hogy egyenletesen lélegezzünk, lehetőleg az orrunkon keresztül.

Mire gondoljon?

A legjobb gyakorlat kezdésként, ha semmi mást nem tesz, csak a légzésére figyel akár 5-10 percen keresztül. Ezzel lecsillapítja az elméjét, a fejében cikázó gondolatok lelassulnak és megnyugszik. “Kezdőknek” az irányított meditációt javasoljuk, amelyből rengeteget találhat a neten. Ilyenkor követnie kell az “instrukciókat”, ellazulni és azt képzelni maga elé, amit mondanak és képzeletben ott lenni, ahova az “visz minket”, aki a gyakorlatot tartja. Ez lehet egy vízpart vagy bármilyen olyan hely, ahol még nem is járt. Ha visszatér a valóságba, úgy érzi majd, mintha egy nyaralásból huppanna vissza a szobájába, felfrissülve, tele élményekkel.

A meditáció közben akár egy gyönyörű erdőben is sétálhatunk

Forrás: Pixabay

 

Alapgyakorlatok, amik megerősítenek és megvédenek

Azt is megteheti, hogy csak csöndben ül és befelé figyel, de természetesen bármilyen relaxáló zenét bekapcsolhat, ha így könnyebb. Ilyenkor nem kell mást tennie, minthogy figyeli a körülötte lévő hangokat, zajokat, amelyek a lakásból vagy akár az utcáról szűrődnek be. Ez erősíti az érzékeinket, lenyugtatja a gondolatainkat.

Képzeljen maga elé bármit: egy tárgyat, egy virágot vagy fát, akár a gyermeke vagy kedvese arcát. Próbálja meg a lehető leghosszabb ideig ezt a képet maga előtt “tartani” úgy, hogy a gondolatai ne kalandozzanak el. Először lehet, hogy csak pár másodpercig sikerül, de minél többet csinálja, annál jobban megy majd. Ez a mindennapi életben is segít abban, hogy jobban tudjon fókuszálni, összpontosítani egy adott feladatra.

Ezt a védelmet nyújtó gyakorlatot érdemes minden reggel megcsinálnia: képzelje magát – és szeretteit is – egy nagy zöld gömbben. Ez nem engedi be a negatív energiákat, megóvja az egészségét és általános védelmet nyújt.