RETRO RÁDIÓ

5+1 hiba, amit cégalapítás során bárki elkövethet





A cégalapítás ma már rendkívül egyszerű feladat. Akár egyik napról a másikra lehet valakinek saját kft.-je, és a legtöbb ügyet gördülékenyen, online formában is intézhetjük. Annak érdekében azonban, hogy minden simán menjen, érdemes odafigyelni a részletekre is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.29.
cégalapítás

Sokan azonban mégis meggondolatlanul vágnak bele a cégalapításba, a tájékozatlanságnak pedig hosszabb távon kellemetlen következményei lehetnek. Éppen ezért most összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, melyeket minden cégalapítás előtt álló vállalkozónak érdemes elkerülnie!

Nem megfelelő cégforma választása

Cégalapítás során az egyik legnehezebb döntés a társasági forma kiválasztása. Ez rengeteg dologtól függhet, többek közt attól is, hogy valaki egyedül vagy többedmagával szeretne céget alapítani, hogy a leendő tagok mennyi tőkével tudnak beszállni az induló vállalkozásba, milyen mértékű felelősséget vállalnak magukra és természetesen magától a tevékenységtől is.

A legegyszerűbb megoldás a kft. vagy a bt. alapítása, melyek ennek köszönhetően hazánkban a legnépszerűbb cégformáknak tekinthetők. Egy kft. alapításához például ma már kezdőtőkére sincs szükség, mag a folyamat pedig pár óra alatt intézhető, ami azt jelenti, hogy aki szeretne, akár egyik napról a másikra legálisan működő, bejegyzett cég vezetője lehet.

Nem megfelelő cégnév választás

Sokan mondták már, hogy manapság nincs új a nap alatt. Éppen ezért hangzatos és egyedi cégnevet választani sem egyszerű, azonban cégalapítás során erre mindenképp szükség lesz. Fontos ugyanis, hogy kizárólag olyan nevet választhatunk, mely kellőképp különbözik más, már bejegyzett cégek elnevezéseitől.

Abban az esetben, ha ez nem így történik, a cégalapítási kérelmet elutasítják, és az időközben elkészített cégiratok, a bélyegzők, a névjegyek, az aláírásminták egytől egyig használhatatlanná válnak. Éppen ezért fontos, hogy cégalapítás során körültekintőnek kell lenni, és kizárólag olyan nevet szabad választani az alakuló gazdasági társaságnak, mely egyetlen, korábban már bejegyzésre került vállalkozáséval sem mutat komoly egyezést.

Forrás: Freepik

Az ÁFA fizetési módjának helytelen megválasztása

Bizonyos cégformák esetében az alany jogosult lehet tárgyi adómentességre, vagy akár alanyi adómentességet is választhat. Sok esetben azonban a tapasztalatlan vállalkozók anélkül vágnak bele a cégalapításba, hogy tájékozódnának ezekről a lehetőségekről.

Éppen ezért fontos, hogy mielőtt valaki megválasztaná a számára ideális cégformát, tájékozódjon az adózást illető lehetőségekről. Abban az esetben, ha ez elmarad, az általános forgalmi adó fizetése és az ezzel járó adminisztrációs feladatok feleslegesen fogják terhelni a céget, ami éves szinten nagyon komoly kiadásoka és bevételkiesést is jelenthet, nem utolsó sorban pedig rengeteg felesleges energiabefektetéssel is jár.

Az adatszolgáltatás elmulasztása

A cégalapítás örömében sokan megfeledkeznek attól, hogy a frissen létrejött gazdasági társaság az adóhivatal és a statisztikai hivatal felé is adatszolgáltatási kötelezettséggel rendelkezik, munkaviszony-létesítés esetén egyéb pedig szervekhez is bejelentési kötelezettsége van. A bejelentési kötelezettségek elmulasztása esetén pedig az adóhatóság komoly, akár 500 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhat, mely egy induló vállalkozás esetében akár végzetes kiadás is lehet.

Éppen ezért fontos, hogy cégalapítás előtt az adatszolgáltatási kötelezettségekkel kapcsolatban is jól tájékozottnak kell lenni, és időben meg kell tenni a szükséges bejelentéseket.

A könyvelés nem megfelelő kezelése

Sok vállalkozás próbálja ott megfogni a pénzt, ahol csak lehet. Ennek eredményeképp kizárólag a legszükségesebb dolgokra költenek, és amit lehet, megpróbálnak cégen belül elintézni. Sok esetben a könyvelés is a „csináld magad” felfogás áldozatául esik, ami azonban két szempontból is problémás dolog lehet.

Egyrészt a főtevékenység mellett egy vállalkozó rengeteg plusz munkát vesz a nyakába azzal, hogy a könyvelést megpróbálja maga intézni, vagy a cégen belül egy munkatársra hárítani a feladatot. Másrészt pedig abban az esetben, ha a könyvelést nem szakember végzi, rengeteg hibalehetőség keveredik a pakliba.

Forrás: Freepik

Arról nem is beszélve, hogy a számvitellel kapcsolatos jogszabályok folyamatosan változnak, ezekre a változásokra pedig hétről hétre, hónapról hónapra kiemelkedő figyelmet kell fordítani.

Egy induló kft. vagy bt. így a nem megfelelő szakember keze alatt történő figyelmetlenségek miatt könnyedén futhat bele százezres birságokba, amik sajnos nagyon rossz hatással lehetnek a főtevékenység hatékony végzésére, és rosszabb esetben akár társaság megszűnését is eredményezhetik.

Cégalapítás segítség nélkül

A legtöbb fiatal vállalkozó úgy gondolja, hogy a cégalapítás folyamatát akár egyedül is el tudja végezni, mindenféle külső segítség nélkül, és ha így tesz, azzal komoly összegeket is spórolhat. Az igazság azonban az, hogy a megfelelő segítség ma már egyáltalán nem kerül sokba, és néhány tízezer forintért cserébe a cégalapítással foglalkozó szakértők minden fontos tennivaló elvégzésében a segítségére lennének.

Ha a cégalapítás és a cégeljárás folyamatát egy induló cég esetében a profikra bízza, biztos lehet abban, hogy minden cégügy, adminisztrációs feladat és a bejegyzéssel kapcsolatos teendők is a lehető legjobb kezekben lesznek, és a folyamat nem csak gördülékenyen, de hibáktól és tévedésektől mentesen fog lezajlani. Ami azt jelenti, hogy a jövőben sem kell majd aggódni a bírságok és büntetések, vagy a gazdaságtalanul megválasztott cégforma miatt!





Ezeket olvastad már?
Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás