RETRO RÁDIÓ

Zöldséges pulykatokány – Ízlés szerint több hússal vagy egész kevéssel





A klíma- és az egészségtudatos szempontok miatt ma már egyre többen igyekszünk csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét és fajtáját is. Ennek megfelelően most egy olyan pulykatokányt ajánlunk, amelyben kedvünk szerint tolhatjuk el a zöldség és hús arányát. A minimum a fele annyi zöldség, de egészen meg is fordíthatjuk dupla mennyiségű zöldségre, vagy még kevesebb húst használva – épp csak „az íze végett”.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.08.07.
Zöldséges pulykatokány

Hozzávaló

1 evőkanál zsiradék

50 dkg pulykacomb filé

2 fej hagyma

fokhagyma ízlés szerint

só, bors, petrezselyem, majoránna

2 dl tejföl vagy tejszín (növényi főzőkrém)

25 dkg zöldség (karfiol, brokkoli, sárgarépa, zöldborsó, gomba)

Egy ilyen tál még a napunkat is fedobja! Fotó: Fodor Erika
A friss petrezselyem az utolsó pillanatban kerül rá nyersen az összepirított zöldséges tokányra Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Az apróra vágott hagymát a zsiradékon a barnulás határáig pirítjuk, majd beletesszük a serpenyőbe a csíkokra vágott (vagy tetszés szerint feldarabolt) húst.

Brokkolis-karfiolos pulykatokány készül Fotó: Fodor Erika

 

 

Kavarás mellett pirítani kezdjük, amíg a hús már mindenütt kifehéredik. Ezután sózzuk, borsozzuk. A választott zöldségnek megfelelő zöldfűszert majd a zöldséggel együtt tesszük bele.

Sült hagymával átpirított pulykahús Fotó: Fodor Erika

 

 

Takarékon, fedő alatt puhítjuk, hagyjuk, hogy a hús a saját levében párolódjon. Ha kis mennyiséget készítünk, valamennyi (egy kevés) vizet azért kell adni hozzá. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a zöldség mikor kerüljön bele az ételbe? A férjem szerint akkor, amikor ő már megenné a húst, de nekem még rágós. Ez eddig nálunk bevált.

Ha már a zöldség is kész, jöhet a tejszíncsorgatás! Fotó: Fodor Erika

Ha beletettük a zöldséget és a hozzá passzoló zöldfűszert, annyi vizet adunk hozzá, ami éppen csak ellepi. (Figyelem, nem levest készítünk!) Fedő alatt puhára pároljuk, ízlés szerint tejföllel vagy tejszínnel lágyíthatjuk az ízeket. A zöldséges tokányt önmagában, rizzsel vagy quinoával tálaljuk. Én az utóbbira szavazok.

Dagad a quinoa Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

Minél több hagymával készül, illetve a hagymát minél jobban lepirítjuk, annál édeskésebb íze lesz az ételnek, és a szaftot is dúsítja. A tokány fűszerezésénél a paprika szerepét a bors veszi át. Ha azonban zöldéggel ragusítjuk, akkor a választott zöldséghez passzoló fűszerekkel szabadon ízesítsük.

Quinoával körítve könnyű és kellemes! Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

A tokányhoz (pláne bográcsban) pirított szalonna vagy szárnyas zsír dukál, de a különböző zöldségek, illetve a pulykahús miatt megfelelően lágyabb ízű, könnyített zsiradékkal is készíthetjük, ki mivel szereti.





Ezeket olvastad már?
A Centrálban jártunk - Még a konyhába is bejutottunk! - Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk - Még a konyhába is bejutottunk! - Mutatjuk videón

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás