RETRO RÁDIÓ

„Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyek izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze”





A Gundel étterem Nemzeti 11 ételválogatásából most az Újházi-tyúkhúsleves igaz történetét osztjuk meg olvasóinkkal.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.07.31.
Újházi leves

Esküvői ebédek, lakodalmak kedvelt első fogása az Újházi-tyúkhúsleves, amelynek névadója Újházi Ede színész. A szakma leginkább jeles szerepeiről emlegeti Újházit, de a nagyközönség szemében gasztronómiatörténeti alak is. Pályafutását számos legenda övezi, ezek egyike „tyúklevesének” története, mely elválaszthatatlan a mai Gundel elődjétől, a Wampeticstől.

A klasszikus Újházi-tyúkhúsleves Fotó: Gundel

 

Ott született meg ugyanis a nevezetes leves. Az impozáns vendéglő hamar otthont adott a kor művészeinek, és így Újházi, a színész, komikus életében is jelentős szerepet töltött be. A legenda szerint egy 1932-ben íródott Krúdy Gyula-novellában született meg az Újházi-tyúkhúsleves története.

A novella a Magyar Hírlapban jelent meg, elbeszélve a leves megszületését. A történet szerint Újházi a Gundel elődjében tett látogatása során elbeszélte, hogy az érett tyúkhúsból, aprólékokból, tésztával és megfelelő zöldségekkel párolt leves kedvelője. A figyelmes szakács hallgatva erre másnap már így készítette el Újházi levesét, amely végül az étlapra is felkerült. Az Újházi-tyúkhúsleves kakashússal történő elkészítésének igazi titkát Nagy Endre író, konferanszié, színigazgató így írta le.

Ilyet kóstoltunk – meglehetős... Fotó: Fodor Erika

 

„A lelkes Újházi nem sajnálta a fáradságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniük, amíg belemálltak a levesbe, és eggyé főttek a zöldséggel, főként a legendás jelentőségű zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztető szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Megkülönböztető figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen részlettel megkínált. Egy ilyen tányér leves a beteget talpra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi.”

A Nemzeti 11 nyári köntösbe öltöztetve kóstolható itt Fotó: Fodor Erika

Gundel Nemzeti 11

Tokaji aszúban érlelt grillezett libamáj fűszeres meggyel és kaláccsal, gulyásleves házi csipetkével, Újházi-tyúkhúsleves házi metélttel, palócleves bárányhúsból, kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban, paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával, érlelt hátszín „250 g” Budapest módra, konfitált burgonyával, mangalica kolbászos, tojásos lecsó, az eredeti Gundel-palacsinta, somlói galuska, Rákóczi-túrós





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás