RETRO RÁDIÓ

Töltsünk tököt! - Fodor Erika konyhájából





Október utolsó hetében még megtaláljuk a piacon a főzőtököt is, amit legyalulva tudunk télire elmenteni tökfőzeléknek, de így frissen még érdemes egy jó töltött tökkel búcsúztatni az idei szezonját, hiszen novembertől jön az édes fatája, a sütőtök ideje! A tök amúgy is alacsony szénhidráttartalmú, de mi most egy még kalóriaszegényebb verziót ajánlunk: a darált húshoz nem rizst, hanem reszelt cukkinit keverve. A vegetáriánusok a húst bármilyen reszelt zöldség (cékla, batáta, burgonya) és olajos magőrlemények keverékkel helyettesíthetik.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.22.
Töltött tök Fodor Erika konyhája

Töltött tök- az alacsony szénhidráttartalmú, de finom ételek kedvelőinek.

Csiilagtököt is tölthetünk! (Fotó: Archív)

Hozzávaló

1 közepes főzőtök vagy nagy cukkini

50 dkg darálthús

25 dkg reszelt cukkini

1 vörösmagyma vagy lila

2-3 gerezd fokhagyma

10 dkg sajt

őrölt fűszerkömény, só, olívaolaj

Ide fotó: pucolt féltökök + töltelék hozzávaló egy tálban

 

Összekeverjük, és kész is a töltelék (A szerző felvétele)

Elkészítés

A tököt megmossuk, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, kivájjuk a belsejét, kívül-belül besózzuk. A darált húst összedolgozzuk a cukkinivel, aprított hagymával, reszelt fokhagymával, fűszerrel, és nyersen beletöltjük a két fél tökbe. Tetejét olívaolajjal megcsorgatjuk gazdagon. Fedeles sütőtálban, vagy tepsiben alufóliával betakarva 160 fokon, légkeveréssel sütjük, ha már puha, reszelt sajttal megszórjuk, és fedél nélkül visszatesszük pirulni, míg elpárolog a leve.

Könnyű, de táplálő (A szerző felvétele)

 

Vegetáriánus ismerőseinknek tölthetjük cklával-batátával (A szerző felvétele)

Tuti tipp

A piacon figyeljünk oda, hogy zsenge tököt vásároljunk, és nem kemény héjút, mert akkor megdolgozhatunk a pucolásával is, és az íze sem lesz az igazi. Amelyik töknek friss a szára, csak azt vegyük meg!

Októberben még együtt, novembertől a sütőtöké a pálya (A szerző felvétele)

+1Tipp

A megtöltött tököt érdemes még nyersen a tepsiben adagokra vágni, és úgy sütni. Ha készen porciózzuk, nehezebb szépen feldarabolni a rápirult sajt miatt.

Megtöltve nyersen felvágva könyebben adagolható (A szerző felvétele)

 

 

Tálaló

Az ősz színes terméseit kihasználva, a töltött tök darabok közé tehetünk tűzpiros, narancssárga vagy zöld (erős)paprikát. Ha valakinek hiányzik a szénhidrát, körítsük az ételt rizibizivel tálalva.

Aki nem bírja szénhidrát nélkül, tegyen hozzá egy kis rizibizot (A szerző felvétele)

 

Tökös sav-bázis egyensúly

A cukkini tökféle (A szerző felvétele)

Amellett, hogy szeretjük a finom falatokat, az is fontos, hogy amit eszünk az egészségünkre is váljék. A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, ezért a táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökben található béta-karotin a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegésgekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást. Ezen kívül ez a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz szerves sót. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás