A szeptember még kiválóan alkalmas egy hétvégi grillezésre, amelynek keretében nyugodtan beszélgethetünk míg készül az étel, és nincs elszakítva a társaságtól az sem, aki főz. Erre az alkalomra egy bacon-be göngyölt, egybensütött szűzpecsenyét ajánlunk, majonézes céklakörettel, amely remek kiegészítő azok számára is, akik hús helyett inkább zöldségeket sütögetnek.

fotó: Shutterstock

Hozzávalók – 10 fős társaság részére

  • 3-4 közepes méretű szűzpecsenye egyben
  • 40 dkg szeletelt füstölt bacon/császárszalonna csíkok
  • 5-6 nagyobb darab cékla
  • 5 tojás sárgája
  • 2 dl olíva vagy napraforgóolaj
  • só, bors, friss bazsalikomlevél
  • Igény szerint zöldségek a hús mellé vagy helyette

Elkészítés

fotó: Shutterstock

Hús/zöldség

A szűzpecsenyéket óvatosan, éles késsel lehártyázzuk, majd mindegyiket egyenletesen begöngyöljük a bacon-csíkokkal. Feltesszük a parázsra, és 15 percig folyamatos forgatás mellett minden oldalát pirítjuk, kérgesítjük. Ezután félrehúzzuk a parázsról, és egymás mellé rakva a húsokat, melegen tartjuk a grillező szélén. 15 percig hagyjuk puhulni így, majd ismét 15 percre visszatesszük pirítani. Sót, borsot hintünk rá, átforgatjuk, és szeletelve mehet a tálra. A zöldségeket felkarikázzuk, olajjal locsolva pirítjuk, és a végén ízlés szerint fűszerezzük.

fotó: Shutterstock

Köret

A céklát héjában megfőzzük, de nem teljesen puhára. Meghámozzuk, és lereszeljük, megsózzuk. Az 5 tojás sárgájából az olaj fokozatos hozzáadásával majonézt keverünk. Sózzuk, mustárt, citromlevet adunk hozzá, és a kihűlt céklával bekeverjük. Ha van otthon, friss bazsalikomlevéllel díszítjük.

fotó: Shutterstock

50 perc alatt kész a vacsora – húsevők és vegetáriánusok is szeretik!

Tálaló

Az egyben sütött szűzpecsenyét szeletekre vágva tálaljuk ovális kínáló tálon. A hozzávaló céklasalátát vagy egy nagyobb, mély tálba tesszük vagy csatos pohárban előre porciózhatjuk is – ez jópofa megoldás, a sült hús vagy zöldség mellé mindenki kap egy „pohár” köretet is az itala túloldalára.

Kóstoló – Szalonnával

Pál István Szalonna népzenész ahogy a beceneve is utal rá, nagy húsevő. Nem csoda, ha a sertésnek ebből a részéből készült sültet is kedveli. „Disznópárti vagyok, de egy finoman elkészített könnyű zöldségköretet nagyon értékelek a grillhús mellé. Jobban is esik egy ilyen egészséges cékla-vagy káposzta saláta, mint egy krumpli vagy kenyér az amúgy is nehéz étel mellé. Nehéz, de jó! Így egyben sütve nem szárad ki a hús a parázson sem. Érdemes kipróbálni.”

Tipp

Ne sózzuk be sütés előtt sem a húst, sem a zöldségeket. A hús így nem szárad ki, és a zöldségek sem eresztenek annyi vizet.

Fodor Erika (Fotó: Sáfár Tibor)

Táplálkozás

A meggyőződésből vagy egészségügyi okból húst nem fogyasztók számára ma már számos helyettesítő, nem állati fehérjéből előállított „húspogácsa”-féle áll rendelkezésre. A vegetáriánusok közül azonban többen maradnak az „igazi” zöldségeknél, és állítják, hogy egy jó grillezett padlizsán vagy parázson sült gombafej, olajban pácolva, fűszerekkel felér egy húsos menüvel. Számukra is fontos azonban, hogy a főfogás mellé legyen változatos ízvilágú, szaftos köret. A házi majonézzel kevert céklasaláta ennek éppen megfelel.