RETRO RÁDIÓ

Szarvaspöri körtével, avagy ezt jól kifőzték a fiúk! – Olvasónk receptje





László és Róbert, az egyetemi tanár és az iparos ezermester az asszonyok révén ismerik egymást. A gyógyszerészfeleség és a rendezvényszervező-civil szervezet vezető a RegenEráló Klubban torna közben sütötték ki, hogy befűzik a fiúkat: induljanak el közösen egy helyi főzőversenyen. Robi és Laci papa, a ROLAC csapata akkora sikert aratott az általuk még körtével is megspékelt szarvaspörivel, hogy mi is megszereztük a receptet olvasóinknak.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.11.06.
szarvasfinomság

Hozzávaló – rendes családi adaghoz

800 g szarvascomb

10 g vargánya gomba (szárított)

200 g gomba (champignon)

500 ml marhaalaplé

4 közepes db vöröshagyma

2 ek. napraforgó olaj

5 g sűrített paradicsom (1 ek.)

2 evőkanál finomliszt

250 ml vörösbor (száraz)

4 db borókabogyó

2 db szegfűszeg

1 db babérlevél

10 g vörös áfonya

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 csipet cukor

Szarvaspörkölt körtével, rozmaringgal dekorálva Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A szárított vargányát felöntjük a forró levessel, és kb. 30 percig hagyjuk állni. A húst megmossuk, szárazra törüljük, kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A champignon gombát megtisztítjuk, a kicsiket egészbe hagyjuk, nagyobbakat kettőbe, illetve négybe vágjuk.

A ROLAC páros: Robi és Laci papa meggyőzőt alkotott Fotó: Fodor Erika

A forró olajban a champignon gombát kb. 4 percig sütjük, kivesszük. A visszamaradt zsiradékban adagonként megpirítjuk a húst. A legvégén megpirítjuk a hagymát. A húst a hagymához tesszük, sóval, borssal ízesítjük.

A hagymás-húshoz keverjük a sűrített paradicsomot, megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, és kb. 1-2 percig sütjük. Felöntjük a borral, majd hozzáadjuk a vargányát a levessel együtt, amibe ázott és a fűszereket. Felfőzzük, és lefedve alacsony hőmérsékleten kb. 90 percig főzzük.

A szakácsok teljes kiőrlésű zsemlegombóccal tálalták Fotó: Fodor Erika

A 90 perc letelte után a pörkölthöz adjuk a pirított champignon gombát, és hozzákavarjuk a vörös áfonyát. Lefedve további 30 percig főzzük. A pörköltöt sóval, borssal és csipet cukorral ízesítjük.

Tálaláskor egy cikkely cukorban megforgatott körtével dekoráljuk.





Ezeket olvastad már?
Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Vadraguleves házilag – éttermi tálalásban

Vadraguleves házilag – éttermi tálalásban

Böbi mami sós babkája – medvehagymával, sonkával és sajttal

Böbi mami sós babkája – medvehagymával, sonkával és sajttal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás