RETRO RÁDIÓ

Ínycsiklandó recept: tökös bőrös malac – köretestül egybesütve tepsiben





Az ajándék napsütések ellenére itt az ősz, annak minden zöldség és gyümölcsével. A piacon már gyönyörű érett sütőtökök kínálkoznak, amiből levest vagy hűvös estékre csemegét készíthetünk. Ha időt szeretnénk spórolni, betehetjük hús mellé köretként is a tepsibe, és meg is van egy kalap alatt a komplett ebéd. Bőrös malac mellé például mesés lakoma.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.10.01.
Tökös bőrös malac

Hozzávaló

1,5 kg bőrös tarja csontos

1 közepes sütőtök

4 fej hagyma

só, bors

2-3 paprika, paradicsom

Sütőtökkel összesütött foszlós hús, ropogós bőrrel Fotó: A szerző felvétele

Elkészítés

A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk, beleszórjuk a tepsibe, és ott sózzuk. A húst megmossuk, besózzuk, és csontostul, „szőröstül-bőröstül” betesszük a tepsibe a feldarabolt sütőtökágyra, így a húsból kisülő zsír majd rácsorog, és megízesíti.

A besózott hús mehet a tepsibe a hagymás tökágyra Fotó: A szerző felvétele

A megpucolt hagymákat félbevágva a tök közé tesszük, a húst pedig szintén félbevágott paradicsommal, paprikával takarjuk be. Mehet rá a fólia, és közepes hőfokon puhítsuk a húst, amikor már átmegy rajta a villa, levesszük a fóliát, és grillezve megpirítjuk a húst és a bőrt. Még forrón tálaljuk, hogy a lyukas szedőkanálon át lecsepegjen a zsír a sütőtökről, mielőtt tányérra tesszük. Ugyanígy a hússal, hogy ne dermedjen meg rajta a zsírja. Aki krumplit is szeretne hozzá enni, tegyen a tepsibe azt is a felkockázott tök mellé.

Ilyen lesz a tökkel sütött bőrős malac Fotó: A szerző felvétele

Tuti Tipp

Akinek fontos, hogy ropogós legyen a bőr, annak a profik azt ajánlják, hogy blansírozza a húst, azaz lobogó forró vízben 5 percig főzze, míg az kifehéredik, aztán tegye át hideg vízbe, majd onnan is kivéve, hagyja hűlni. Amikor már hideg, hagyni kell teljesen kiszáradni, majd jöhet a fűszerezés, és a bőr beirdalása, úgy hogy a húsba nem vágunk bele. Utána mehet a tepsibe.

A husinak jót tesz a paprika-, paradicsomtakaró Fotó: A szerző felvétele

+1Tipp

Az ínyencek sörrel is locsolhatják a bőrt, mert az karamellizálja picit, és pluszízt ad hozzá. A sörlocsolást a sütési folyamatban félúton ajánlott elkezdeni.





Ezeket olvastad már?
A sportos nagyi tortája

A sportos nagyi tortája

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás