Hozzávalók

Piskóta 40×30 centis tepsihez

6 tojás

6 evőkanál langyos víz

6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

egy kávéskanál sütőpor

Egy adag tömény klasszikus – pirított dióval – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Krém

4 csomag vaníliás pudingpor

8 evőkanál cukor

1,5 liter tej

2 csomag vaníliás cukor

40 dkg vaj

A csokival kent piskótára jöhet a főzött vaníliakrém! – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Csokiöntet

40 dkg étcsokoládé

20 dkg darált dió

4 dl tejszín

A darált dióra kívánkozik még egy kis csurgós csoki – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Elkészítés

Egy tepsiből húsz-egynéhány minitorta jön ki – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Piskóta

A tojásfehérjébe belekanalazzuk a langyos vizet, és ezzel együtt kemény habbá verjük. Amikor már nem folyik ki a keverőtálból, fokozatosan , állandó keverés közben adjuk hozzá a cukrot, míg az teljesen ropogósmentesen eloszlik. Letesszük az elektromos habverőt, és keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a habba a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. Ha csomómentes, szétterítjük a kivajazott, kilisztezett tepsiben, és előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 fokon aranysárgára sütjük.

Kisebb és nagyobb adagokat is szaggathatunk – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Krém

A tejet odatesszük melegedni, közben a lábosból kivett kis adaggal csomómentesen kikeverjük a pudingport egy mély cseréptálban. Ezt fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a tejhez, és addig keverjük, amíg elkezd kötni a puding. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és ezzel együtt keverjük, néhány rottyanásig. Hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Amikor már csak épp hogy langyos, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és azzal együtt, géppel vagy kézi habverővel felhabosítjuk a krémet.

Az első étcsoki réteg – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Csokiöntet

Víz hozzáadásával felolvasztjuk a csokoládét, majd annyira hagyjuk kihűlni, hogy még épp csurgathatós legyen.

A tejszínt habbá verjük.

Piskóta, csoki, krém, darált dió, megint csoki, megint krém – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Összeállítás

A tepsiben a kihűlt piskótát megcsorgatjuk egy réteggel a csokiöntetből, erre jön a krém, majd a darált dió szétterítve, aztán ismét csokiöntet. Így betesszük néhány órára a hűtőbe. Ezek után a számunkra szimpatikus méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tepsiből a minitortákat. Ezek tetejére kerül nyomózsákból a felvert tejszínhab, amire ismét csokit öntünk. Ízlés szerint pirított diódarabokkal kínálhatjuk.

A tetejére még tejszínhabkalap kerül – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Tuti tipp

A pudingot többször keverjük át kézi habverővel, míg kihűl, akkor csomómentesen szilárdul meg, és a vajjal felhabosítva szép krémes állagú lesz.

+1 tipp

Aki szereti a mazsolát és a lekvárt is, annak a mazsolából az aranyat javasoljuk, amit a daráltdió-réteg közé szórjunk, a lekvárt pedig közvetlenül a piskótára kenjük szét az alsó csokiréteg helyett.