RETRO RÁDIÓ

Somlói minitorta – egy klasszikus mértékkel –, ahogy a mama csinálta





Januári fogyókúra ide vagy oda, ha születésnaposok vannak a családban, muszáj tortát enni. És ha már ünnep, akkor legyen egy klasszikus somlói, ahogy az anyukám csinálta – mazsola és lekvár nélkül, mert mi így szeretjük. Hogy mégis korlátot szabjunk a mértéktelen fogyasztásnak, eleve kis adagos minitortákat gyártsunk, amiből a tökéletes és tömény ízkavalkád miatt egyetlen darab is elég.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.01.23.
Édesség

Hozzávalók

Piskóta 40×30 centis tepsihez

6 tojás

6 evőkanál langyos víz

6 evőkanál cukor

6 evőkanál liszt

egy kávéskanál sütőpor

Egy adag tömény klasszikus – pirított dióval – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Krém

4 csomag vaníliás pudingpor

8 evőkanál cukor

1,5 liter tej

2 csomag vaníliás cukor

40 dkg vaj

A csokival kent piskótára jöhet a főzött vaníliakrém! – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Csokiöntet

40 dkg étcsokoládé

20 dkg darált dió

4 dl tejszín

A darált dióra kívánkozik még egy kis csurgós csoki – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Elkészítés

Egy tepsiből húsz-egynéhány minitorta jön ki – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Piskóta

A tojásfehérjébe belekanalazzuk a langyos vizet, és ezzel együtt kemény habbá verjük. Amikor már nem folyik ki a keverőtálból, fokozatosan , állandó keverés közben adjuk hozzá a cukrot, míg az teljesen ropogósmentesen eloszlik. Letesszük az elektromos habverőt, és keverőlapáttal egyenletesen beleforgatjuk a habba a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet. Ha csomómentes, szétterítjük a kivajazott, kilisztezett tepsiben, és előmelegített sütőben, légkeveréssel 180 fokon aranysárgára sütjük.

Kisebb és nagyobb adagokat is szaggathatunk – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Krém

A tejet odatesszük melegedni, közben a lábosból kivett kis adaggal csomómentesen kikeverjük a pudingport egy mély cseréptálban. Ezt fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a tejhez, és addig keverjük, amíg elkezd kötni a puding. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és ezzel együtt keverjük, néhány rottyanásig. Hagyjuk majdnem teljesen kihűlni. Amikor már csak épp hogy langyos, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és azzal együtt, géppel vagy kézi habverővel felhabosítjuk a krémet.

Az első étcsoki réteg – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Csokiöntet

Víz hozzáadásával felolvasztjuk a csokoládét, majd annyira hagyjuk kihűlni, hogy még épp csurgathatós legyen.

A tejszínt habbá verjük.

Piskóta, csoki, krém, darált dió, megint csoki, megint krém – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Összeállítás

A tepsiben a kihűlt piskótát megcsorgatjuk egy réteggel a csokiöntetből, erre jön a krém, majd a darált dió szétterítve, aztán ismét csokiöntet. Így betesszük néhány órára a hűtőbe. Ezek után a számunkra szimpatikus méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tepsiből a minitortákat. Ezek tetejére kerül nyomózsákból a felvert tejszínhab, amire ismét csokit öntünk. Ízlés szerint pirított diódarabokkal kínálhatjuk.

A tetejére még tejszínhabkalap kerül – Fotó: Metropol/Fodor Erika

Tuti tipp

A pudingot többször keverjük át kézi habverővel, míg kihűl, akkor csomómentesen szilárdul meg, és a vajjal felhabosítva szép krémes állagú lesz.

+1 tipp

Aki szereti a mazsolát és a lekvárt is, annak a mazsolából az aranyat javasoljuk, amit a daráltdió-réteg közé szórjunk, a lekvárt pedig közvetlenül a piskótára kenjük szét az alsó csokiréteg helyett.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás