RETRO RÁDIÓ

Savanyúkáposztán sült bőrös császár - különleges és gyors recept





Próbáljuk ki ezt az egybesültet, ha azt szeretnénk, hogy a vasárnapi ebéden „a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon”: azaz kevés idő alatt jót főzzünk!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.01.16.
ezt jól kifőztük

Az ünnepek alatti nagy főzések után nem bánjuk, ha nem kell órákat eltölteni a konyhában a vasárnapi ebéd miatt, de azért mégiscsak valami izgalmas és ízletes ételt tudunk tenni az asztalra. A savanyúkáposztán sült bőrös császár erre éppen megfelelő, ráadásul a ropogós bőr és a szaftos császár élvezeti értéke megmarad, viszont az egészséges savanyúkáposzta kompenzálja a fokozott zsírbevitelt.

A szaftos, ropogós bőrös hús együtt a zsíroldó káposztával (Szerző felvétele)

Hozzávalók

1 kg bőrös császár

1 kg savanyúkáposzta

só, bors

kömény

A káposztára oldalfekvésben helyezzük rá a császárt (Szerző felvétele)

Elkészítés

Ha van fedeles cserépedényünk érdemes abban sütni. A káposztát elterítjük a sütőedény alján, bőrével felfelé ráhelyezzük az enyhén sózott császárhús-darabokat, ízlés szerint fűszerezzük. Rátesszük az edény fedelét, mehet be egyben a sütőbe, ahol a közepesnél alacsonyabb hőfokon összepuhítjuk a húst a káposztával. Amikor már jó a hús, akkor fedél nélkül ropogósra pirítjuk a császár bőrét. A savanyúkáposzta egyben köretként is szolgál, de ha valakinek hiányérzete van, nyers krumpli hasábokat is tehet a káposzta és a hús közé, mert ez is megsül egyben, plusz köretkészítésre szánt idő nélkül.

Lássuk, mi sült ki ebből!? (Szerző felvétele)

Tuti Tipp

A savanyított káposztát szűrőben átmoshatjuk, mielőtt rátesszük a húst, ha túl savanyúnak érezzük.

+1 tipp

A káposztához és a bőrös császárhoz sem vizet, sem zsiradékot nem kell hozzáadni a sütéshez.

 

Savanyított káposzta

A savanyúkáposztával ágyazunk meg a császárhúsnak (Szerző felvétele)

Az erjesztéssel tartósított fehér káposzta bőséges C-vitamin forrás, amihez a lehető legolcsóbban juthatunk hozzá télen is. A káposztafélék fogyasztásakor felszabaduló glukózinolát képes semlegesíteni a húsok sütésekor keletkező káros, rákkeltő vegyületeket. A savanyú káposzta különleges előnye, hogy az erjedés során olyan savtermelő, jótékony baktériumok szaporodnak el, amelyek kedvező hatással vannak a bélflórára, megakadályozva más, káros mikrobák megtelepedését, ráadásul az igazi savanyú káposzta ízesítéséhez hagyományosan felhasznált fűszerek: mustármag, kapor, babérlevél, bors, köménymag ugyancsak hasznos gyógynövények.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás