RETRO RÁDIÓ

Rákóczi-túrós - Fodor Erika konyhájából





A frissen sült házi Rákóczi-túrós, langyos, remegős habbal megunhatatlan klasszikus. Mi úgy szeretjük, ha a tésztaréteghez képest dupla olyan vastag a túró, és legalább háromszoros a hab a tetején!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.09.25.
így főzünk mi

A jó Rákóczi-túrós titka az omlós tésztaalap, a friss túró, a házi lekvár és a hab a tetején. Ezek arányát mindenki ízlés szerint alakítja. Mi úgy szeretjük, ha lentről felfelé haladva egyre gazdagabb rétegek következnek: tésztából csak épp hogy, rajta kétszer olyan vastag réteg túró, amin három emeletnyi hab remeg. A tésztát készíthetjük gluténmentes lisztkeverékből vagy rizslisztből is, túróból pedig használhatunk laktózmentest. Langyosan a legfinomabb, a végek a háziasszonynak járnak!

Házi Rákóczi-túrós hozzávalók 12 személyre

A Rákóczi túrós mintájára mákos habost is készíthetünk, a tészta-töltelék-hab arány ugyanaz: 1:2:3 (Fotó: Archív)

Tészta

25 deka puha vaj, 40 deka liszt (gluténmentes-keverék vagy rizs is lehet), 2 tojás sárgája, pici só, fél zacskó sütőpor, fél citrom leve, reszelt héja

Krém

1 kiló túró, 2 tojás sárgája, fél citrom leve, héja, házi baracklekvár, cukor ízlés szerint

Hab

10 tojásfehérje, 25 deka cukor (lehet kevesebb)

A házi baracklekvár megágyaz a túrónak (Fotó: ÍArchív)

 

Elkészítés

 

Egy szelet tömény habos túró (Fotó: Archív)

Tészta

Egy közepes téglalap alakú (vagy kerek) tepsit kivajazunk. A puha vajat a liszttel (normál vagy gluténmentes) és a tojássárgákkal, pici sóval és fél zacskó sütőporral, kevés víz hozzáadásával kézzel összedolgozunk. Emberi fogyasztásra alkalmas fél citrom héját reszelünk bele és egy kis levet is. A tésztagombócot belenyomkodjuk egyenletesen a kivajazott tepsibe, és villával megszurkáljuk. Közepes hőfokon, légkeveréssel elősütjük aranyszínűre a tésztát.

Krém

Míg sül, előkészítjük a tölteléket. A túrót a tojássárgájákkal, pici cukorral villával kikeverjük, citromlét és reszelt héját beleszórjuk. Az elősütött tésztára, ha meghűlt, rákenjük a házi lekvárt, majd a túróréteget, így 10 percre visszatesszük takarékon a sütőbe szikkadni a túró miatt.

Hab

A hűtőből elővett, hideg tojásfehérjéket először cukor nélkül félkeményre verjük, majd a cukor fokozatos hozzáadásával olyan állagúvá, hogy ha felfordítjuk a tálat, akkor is benne marad. Kenőlapáttal egyenletesen eloszlatjuk a sütőből kivett, meghűlt túróréteges süti tetején. Villával mintázhatjuk a habot. 20-25 percig be a sütőbe. Közepes hőfokon légkeveréssel aranybarnára sütjük a habot.

Ez jó lesz, nem esik le a habverőről! (Fotó: Archív)

Tuti tipp

1.Ahhoz, hogy kemény és szép magas habot verjünk, nem szükséges sem sót, sem citromlevet tenni a tojásfehérjéhez, a titok abban rejlik, hogy sok fehérjénk legyen, és azt közvetlenül a felverés előtt vegyük csak ki a hűtőből.

  • Arra is ügyeljünk, hogy a cukrot ne egyszerre zúdítsuk bele a habba, mert akkor összeesik. Három részletben, fokozatosan eldolgozva keverjük bele.
  • Ha kész a süti, még melegen, vizes késsel vágjuk fel.
  • +1 Tipp

    A sok tojás sárgájából készíthetünk egy jó házi majonézt vagy tartármártást.





    Ezeket olvastad már?
    A sportos nagyi tortája

    A sportos nagyi tortája

    Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

    Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

    Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

    Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

    Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

    Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás