RETRO RÁDIÓ

Aki a padlizsánt szereti, az a muszakát is – itt egy tuti recept!





Ezt az alapvetően sült padlizsán és paradicsom alapú ételt még a Balkánon is többféleképpen készítik. A nyugati világ is kedveli, de mindenhol kicsit a saját szájízünk szerint variáljuk az összetevőket, azok arányát. Most a padlizsán és hús dominálta változatunkat ajánljuk, a fölös kalóriák elkerülése érdekében csökkentett burgonyamennyiséggel, besamelmártás nélkül. Vegetáriánusoknak darált hús helyett dinsztelt gombatölteléket javaslunk, esetleg több burgonyával.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.04.23.
padlizsán változatosan

Hozzávaló 4 személyre

Sok sült padlizsánnal! (Szerző felvétele)

50 dkg darált hús (marha vagy pulyka)

1 kg paradicsomszósz (ha van, házi)

1 kg padlizsán

2 gerezd fokhagyma

25 dkg burgonya

20 dkg sajt

zsiradék (tetszőleges)

só, bors, majoranna

A friss bazsalikomlevél megbolondítja a paradicsomos ételt (Szerző felvétele)

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük, és héjastól felszeleteljük. Felforrósított serpenyőben, minden adagnál kevés olaj hozzáadásával a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk.

Serpenyőben, sózás nélkül elősütjük a padlizsánt (Szerző felvétele)

Ezzel párhuzamosan 3 kanál zsiradékon odatesszük a darált húst az összetört fokhagymával és fűszerekkel dinsztelni. Ha megpirítottuk egy kicsit a húst, ráöntjük a paradicsomszószt úgy, hogy egy kicsit hagyjunk meg a rakottas tetejére, és fedő alatt puhítjuk takarékon. Amíg a húst és a padlizsánt előkészítjük, felszeleteljük a hámozott, mosott burgonyát is. Ha mindez kész, a sütőtálunk aljára elterítjük a besózott burgonyaszeleteket, erre jön a paradicsomos darált hús fele egyenletesen elosztva, majd a sült padlizsánszeletek fele egymás mellé. Ekkor sózzuk picit.

Összesült! (Szerző felvétele)

A padlizsánokra rátesszük a darálthús-töltelék másik felét, ezt reszelt sajttal hintjük, betakarjuk a maradék padlizsánszeletekkel, és ráöntjük a meghagyott paradicsomszószt. Mehet a 150 fokos (alsó/felső) sütőbe. Ha nem akarjuk, hogy megégjen a teteje, akkor az elején takarjuk be alufóliával, majd ha összesült, a végén pirítsuk kicsit nélküle.

Tuti tipp

Ennyi és kész! (Szerző felvétele)

A krumplit nyersen adjuk hozzá az ételhez, így roppanós lesz a halmazállapota, és az íze is gazdagabb, hogy együtt sül a többi összetevővel.

+1 tipp

Héjastól karikázzuk (Szerző felvétele)

A padlizsánszeleteket nem sózzuk az előpirításkor, mert akkor pluszvizet enged és összeesik. Majd csak a rétegezéskor hintjük rá a sót.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás