RETRO RÁDIÓ

Itt a tuti bejgli tipp egy igazi profitól





A Fény utcai Auguszt Cukrászdában már minden készen áll az ünnepre. A hétvégén kezdődő advent előtt kérésünkre Auguszt József megmutatta a Metropol olvasóinak, hogyan készíti a bejglit.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.11.28.
II. kerület karácsonyi készülődés

A 150 éves cukrászdinasztia családi receptje alapján készült klasszikus bejglit mi már meg is kóstoltuk, de nem tudtuk eldönteni, melyik a finomabb, szerintünk egyiket sem kéne kihagyni! Sebaj, rendelhetünk mindkettőből!

Íme, a készítés folyamata:

Auguszt József: A mézeskalácsháztól a csokimikuláson át a szaloncukorig mindent készítettünk a fa alá (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Az Auguszt Fény utcai műhelyében óriási a sürgés-forgás, Auguszt József maga áll oda a pulthoz, hogy megmutassa, hogyan nyújtja vékonyra a tésztát, és keni szét egyenletesen a tölteléket, majd tekeri fel a rudat.

Vékony tészta, sok töltelék (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

-A cukrászat nehéz fizikai munka, a bejgli-készítés pedig különösen nem tartozik az egyszerű sütemények közé. Szívesen elmondom a receptet, de mivel én nem szoktam kis mennyiségben nekiállni, csak az adott sütéshez való arányok vannak a fejemben. Ki-ki ossza el magának, ha otthon próbálkozna, de ha biztosra akar menni, vigye tőlünk a karácsonyi bejglit – mondja a Metropolnak Auguszt József, aki a klasszikus diós és mákos mellett gesztenyés és aszalt szilvás változatot is készít.

A bejgliből nem kell vastag szeletet vágni, és szabad kézzel enni! (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Auguszt bejgli tészta

8 kg búzaliszt

2 kg rétesliszt

4 kg vaj

50 dkg élesztő

1 kg porcukor

10 dkg só

25 darab tojás

Koldustallér a keleti sarokban (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

A lisztet az élesztővel és vízzel kalácstésztává gyúrjuk, majd jön hozzá a többi összetevő. A tésztát összedolgozzuk, és hűtőbe pihentetjük. Ha pénteken begyúrtuk, vasárnap süthetjük.

Mi nem tudtunk választani (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

1 rúdhoz 20 dkg tészta kell, ebbe kerül 32 dkg töltelék

 

Auguszt dió/mák töltelék

16 kg dió vagy mák

8 kg cukor

1 kg mazsola

3 kg darált citromhéj

12 dkg fahéj (a mák töltelékbe belefőzzük, a diónga csak a végén tesszük bele)

cukrozott gyümölcs

Kb 3,5 l víz

A cukrot a vízzel és citromhéjjal felforraljuk, így tesszük bele a diót, mákot, összekeverjük, megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra átgyúrjuk a tölteléket is, hogy könnyen kenhető legyen.

Mézeskalács házikó, kuglóf és adventi koszorú (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

-Mi már meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, készen állunk a süteménnyel terített ünnepi asztallal – mutatja Auguszt József az Auguszt Fényből rendelhető mesés ínyencségeket: a bejglin kívül habcsókkal, óriási házi csokimikulással, mézeskalács házikóval, diós puszedlivel, kuglóffal, stollerrel, koldustallérral, hókiflivel, vaníliás karikával, mandulás linzertortával és teasüteményekkel ajándékozhatjuk meg magunkat vagy szeretteinket.





Ezeket olvastad már?
Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás