RETRO RÁDIÓ

Próbáld ki olvasónk recepjét, itt a felfalós falafel





Aki egy gyors, húsmentes és finom ebédre vágyik, próbálja ki olvasónk receptjét!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.02.06.
Falafel olvasói

Tóth Melinda olvasónk egy látványos és viszonylag gyorsan elkészíthető vasárnapi vegetáriánus ebéd receptjét osztotta meg a Metropollal.

-Nem eszem húst, és hétköznap egyszerű zöldséges ételekkel oldom meg az ebédet. Hétvégén azonban, ha a fiamék is átjönnek, akkor valami dizájnosabb finomsággal készülök. A Falafel tálat általában osztatlan siker fogadja, ami abból is kiderül, hogy az utolsó morzsáig felfaljuk. Semmi újdonság nincs benne, legfeljebb az alapanyagok kicsit másképp vannak összerakva. Ezt a változatos ízvilágú menüt a „húsbarát” férjem is szereti, sőt szívesen készíti is.

Falafel vadasmártással és kruplispirál salátaágyon (Olvasói fotó)

Saláta ágy

Madár vagy rukkola salátát keverj össze kicsi kockákra (1x1 cm) vágott paradicsommal! Ízlésed szerint sózd, olajozd, ecetezd, de maradhat nyersen is.

Csicseriborsó golyó

A falafel fasírt porból könnyedén elkészíthető.

Tóth Melinda a vegetáriánus menüt ajánla (Olvasói fotó)

Répaszósz

1 db nagyobb répát reszelj le és 1-2 dl vízben főzd meg. A főzővízbe ízesítésként tégy egy evőkanálnyi kristálycukrot karamellizálva, 3 babérlevelet, egy teáskanálnyi mustárt, sót, borsot! Vadas mártás ízűnek kell lennie. Ha megfőtt a répa, turmixold péppé.

Csicsóka szósz

2 db tojás nagyságú csicsókát reszelj le és főzd meg 1-1,5 dl vízben. A főzővízet sóval, borssal (és vegetával) ízesítsd. Turmixold péppé.

Krumplispirál

Fejenként 1-2 db, 6-8 cm-es krumpli közepét cső alakú, almacsutka kinyomóval lyukaszd át, majd kis késsel alulról-fölfelé, körbe-körbe, csigavonalban hasítsd végig. Az így elkészült spirált, meg a képződött krumplicsutkát fritőzben süsd ki. Ha nem sikerül a spirál vagy nincs kedved bajlódni vele, természetesen klasszikus hasábkrumpli is jó. Nagyon fontos, hogy a krumplit két menetben süsd ki! Az első menetben max. 160°C-on, hogy megfőjön (úgy 10-15 perc). Pihentesd, majd min 180°C-on 1-2 perc, hogy aranybarnára kérgesedjen. Ja, ha nincs fritőzöd, a sütő is jó, csak spricceld be olajjal a krumplit.

Hú, de guszta! (Olvasói fotó)

Tálalás

A salátát+paradicsomot terítsd le a tányér egyik oldalára! A másik oldalára a kétféle püréből készíts 5-6 egymás melletti csíkot (mártogatósnak)! A fasírt golyók inkább a mártásra kerüljenek, a krumpli meg a salátára. Ha hasábkrumlit sütöttél, akkor a keresztbe rakott krumplikból építs kis farakásokat!

 





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás