RETRO RÁDIÓ

Kedvenc színes mentes – Íme, egy nyárbúcsúztató hideg desszert





A nyár végi melegben – vagy csak a gyorsaság kedvéért – még jólesik egy-egy hidegen elkészíthető pohárdesszert. A legegyszerűbb a chiamagalapú puding rétegezve, keverve a nyár és az ősz találkozása adta gazdag gyümölcskínálattal. Még itt a szilva, de már a zamatos körte is rengeteg fajtával. Pillanatok alatt összedobhatunk egy mentes vagy klasszikus alapanyagokból álló pazar pohárdesszertet – szemet, szájat egyaránt gyönyörködtetőt.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.09.02.
XXII. kerület Színes hidegdesszert

Hozzávalók

Amennyi evőkanál chiamag

Annyi dl tej/natúr joghurt (vagy növényi változatok)

Szilva, körte, fahéj, cukor

pisztáciatörmelék

Ki, milyet kér? Fotó: Fodor Erika

 

Elkészítés

A chiamagot belekeverjük a joghurtba vagy a tejbe, és betesszük a hűtőbe annyi időre, ameddig feldolgozzuk a pohárdesszertbe szánt friss gyümölcsöket.

Alapanyagok a hideg desszerthez Fotó: Fodor Erika

A hámozott és feldarabolt körtét ízlés szerint fahéjjal megszórjuk, egy pici vizet öntve alá, megdinszteljük. Ha szilvát használunk, azt nem hámozzuk, csak kimagozva, félbevágva melegítéssel pépesítjük picit.

Kész a chiapuding és a hozzávaló gyümiszószók Fotó: Fodor Erika

Egyéb gyümölcsökkel ugyanígy teszünk, gyakorlatilag egy éppen csak felfőzött friss lekvárt készítünk. Ha más gyümölcsöt használunk, ugyanígy csinálhatjuk. Elővesszük a a hűtőből a chiapuding-masszát, és alaposan, egyenletesre átkeverjük.

Kedvünk szerint rétegezzünk a gyümölccsel, színekkel! Fotó: Fodor Erika

A hámozott pisztáciát késsel durvára daraboljuk. Az általunk választott üvegpoharakat tetszés szerint rétegesen megtöltjük chiapudinggal és a gyümölcsszószokkal váltogatva. Tetejére szórjuk a pisztáciát.

Színes pohárdesszertezzünk! Fotó: Fodor Erika

 

Tuti Tipp

Érdemes a fehér (fekete pöttyös) chiapudingréteg alá és fölé elütő színű gyümölcsöket tenni. Szilvával (ami hő hatására bordó-pirosba megy át) és pisztáciával trikolórdesszertet is tölthetünk a pohárba.

Feket-fehér chiapudinghoz szilvát, körtét pisztáciamorzsával! Fotó: Fodor Erika

+1Tipp

Ha kis fedeles üvegekbe rakjuk a chiadesszertet, hűtve szállítható is lesz, és elvihetjük magunkkal az uzsonnát a munkahelyre is.

Körte a desszertbe – egyenesen a fáról Fotó: Fodor Erika

Körte

A körte fontos C-vitamin- és rézforrás, amely erősíti a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen. A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kalciumot tartalmaz. Táplálkozástudományi szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, mert a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.





Ezeket olvastad már?
A sportos nagyi tortája

A sportos nagyi tortája

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás