A sült céklát nem bő olajban sütjük, mint a sült krumplit! Éppen csak egy kis olaj legyen mindig a serpenyő alján, de nem szabad ellepnie a zöldséget.

Hozzávaló

1 csokor zsenge, új cékla (4-5 közepes darab)

olívaolaj

friss bazsalikom

Céklasnack friss bazsalikommal – magában is nyerő! (Szerző felvétele)

Elkészítés

A cékla héját vékonyan lehámozzuk, a zöldséget lemossuk, majd a sült krumplihoz hasonló vastagságúra szeleteljük. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd egymás mellé helyezve a céklaszeleteket, megsütjük az egyik oldalát, aztán egyesével átforgatjuk, hogy a túloldal is megpiruljon. Cseréptálon kínáljuk egy bő csokor friss bazsalikommal, ami színben és ízben is jól passzol a céklához.

Tuti Tipp

A megmosott céklát konyharuhával (nem hófehérrel, mert a cékla gyönyörűen színez) szárazra töröljük, úgy tesszük bele a szeleteket a serpenyőbe, hogy az olaj ne fröcsköljön. A céklát csak sütés után sózzuk ízlés szerint, mert a nyers sózott zöldség vizet enged, és úgy nem jó sütni.

Roppanós, zsenge sült cékla (Szerző felvétele)

+1 Tipp

Cukkinis fasírt (Szerző felvétele)

Ha valaki enne mellé egy kis zöldséggel könnyített húst is, annak javasoljuk a cukkinis fasírtot, amit szinte egy füst alatt elkészíthetünk a céklával párhuzamosan egy másik serpenyőben vagy magában a sült cékláéban. Ha 50 dkg darált húshoz hozzákeverünk egyharmadnyi mennyiségű hámozott, reszelt nyers cukkinit és 2 egész tojást, ezt kedvünkre fűszerezzük, akkor ezekből kis pogácsát formázva kevés olajon remek „köretet” adhatunk hozzá.