RETRO RÁDIÓ

Sült krumpli helyett céklasnack! - Gyors, finom és nem hizlal





A friss primer zöldségek orgiájában nem lehet ellenállni a hatalmas zöld levelű (salátának ugyancsak fogyasztható) roppanós, új, élénk ciklámen színű céklának sem. Muszáj venni egy csokorral (szerencsésebbek kihúzzák a földből a kertben). De mit készítsünk belőle? Nyersen nem mindenki szereti, megfőzni kár a zsenge zöldséget, úgyhogy marad a sült krumpli mintájára készült céklasnack, kevés olajon pirítva. Jó hírem van: a kamaszok is jóízűen eszik!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.07.22.
céklasnack

A sült céklát nem bő olajban sütjük, mint a sült krumplit! Éppen csak egy kis olaj legyen mindig a serpenyő alján, de nem szabad ellepnie a zöldséget.

Hozzávaló

1 csokor zsenge, új cékla (4-5 közepes darab)

olívaolaj

friss bazsalikom

Céklasnack friss bazsalikommal - magában is nyerő! (Szerző felvétele)

Elkészítés

A cékla héját vékonyan lehámozzuk, a zöldséget lemossuk, majd a sült krumplihoz hasonló vastagságúra szeleteljük. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd egymás mellé helyezve a céklaszeleteket, megsütjük az egyik oldalát, aztán egyesével átforgatjuk, hogy a túloldal is megpiruljon. Cseréptálon kínáljuk egy bő csokor friss bazsalikommal, ami színben és ízben is jól passzol a céklához.

Tuti Tipp

A megmosott céklát konyharuhával (nem hófehérrel, mert a cékla gyönyörűen színez) szárazra töröljük, úgy tesszük bele a szeleteket a serpenyőbe, hogy az olaj ne fröcsköljön. A céklát csak sütés után sózzuk ízlés szerint, mert a nyers sózott zöldség vizet enged, és úgy nem jó sütni.

Roppanós, zsenge sült cékla (Szerző felvétele)

+1 Tipp

Cukkinis fasírt (Szerző felvétele)

Ha valaki enne mellé egy kis zöldséggel könnyített húst is, annak javasoljuk a cukkinis fasírtot, amit szinte egy füst alatt elkészíthetünk a céklával párhuzamosan egy másik serpenyőben vagy magában a sült cékláéban. Ha 50 dkg darált húshoz hozzákeverünk egyharmadnyi mennyiségű hámozott, reszelt nyers cukkinit és 2 egész tojást, ezt kedvünkre fűszerezzük, akkor ezekből kis pogácsát formázva kevés olajon remek „köretet” adhatunk hozzá.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás