RETRO RÁDIÓ

Feleljünk, egymásért! – ősszel újra népszámlálás





Október 1-jétől elindul a 2022. évi népszámlálás. Az adatgyűjtés révén pontos és részletes képet kapunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről. A részletekről Dr. Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét kérdeztük. (x)



Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2022.09.15.
hirdetés

 

Forrás: KSH

Mi népszámlálás legfőbb célja, miért kell időről-időre megadni az adatainkat?

A népszámlálás Magyarország legnagyobb, egyben legjelentősebb, tízévente ismétlődő, statisztikai célú adatgyűjtése, amely kiterjed a teljes népességre és az összes lakásra. A népszámláláson való részvételt törvény írja elő, de emellett fontos azt is belátni, hogy az adatszolgáltatás közös társadalmi érdekünk, közös ügyünk, hiszen a cenzus eredményei mindannyiunk mindennapjait, jövőjét befolyásoló társadalmi és gazdasági döntések, országos, regionális és helyi fejlesztések alapjául szolgálnak.

Forrás: KSH

Szeptember végéig mindenkihez eljut a részleteket tartalmazó értesítés. Miért fontos megőrizni a levelet?

A KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérőlevelet küld. Ebben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy 12 jegyű belépési kód is található, amelynek segítségével október 1. és 16. között minden háztartás önállóan, interneten keresztül is kitöltheti a kérdőívet a népszámlálás honlapján.

Újdonságként a digitális jártasságra és az internethasználati szokásokra vonatkozó kérdések is lesznek. Ezekre miért van szükség?

A világban való eligazodáshoz, a munkaerőpiaci érvényesüléshez az iskolai végzettség mellett ma már elengedhetetlen a digitális eszközök, az internet kínálta lehetőségek használatának képessége. Ezek az új kérdések a válaszadók digitális jártasságáról gyűjtenek információt, arra vonatkoznak, hogy mire használják az emberek az internetet, végeznek-e bizonyos tevékenységeket az online térben, például vásárolnak-e, intéznek-e ügyeket ily módon.

Forrás: KSH

Hogyan történik a válaszadás?

Minden háztartásnak egy lakáskérdőívet és annyi személyi kérdőívet kell kitöltenie, ahányan a lakásban életvitelszerűen élnek. A kérdőíveket a legegyszerűbb és legkényelmesebb online kitölteni, amire október 1. és 16. között lesz lehetőség. Aki ezzel nem él, azt október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel, ebben az időszakban már csak az ő segítségükkel válaszolhatjuk meg a kérdéseket. A számlálóbiztosok a válaszokat tableten rögzítik, hiszen az idei cenzus – a környezettudatosság jegyében – már teljes mértékben elektronikus formában valósul meg. November 21. és 28. között pedig a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

Tartalmaznak olyan érzékenyebb témákat is a kérdőívek, mint a fogyatékosság vagy a vallási hovatartozás. Ezekre a kérdésekre kötelező válaszolni?

A nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra, fogyatékosságra vonatkozó kérdésekre a válaszadás önkéntes, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a kitöltés során ezekre is feleljünk. Hiszen például a nemzetiségek esetében ezek az adatok képezik a jogalapját a nemzetiségi önkormányzatok megalakításának, míg a fogyatékossággal élőknél a helyzetük javítását, az esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok szempontjából, valamint az őket támogató civil szervezetek munkájához is nélkülözhetetlenek.”

(x)





Ezeket olvastad már?
Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

„Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás