RETRO RÁDIÓ

Fáradékony és levert vagy, szorongsz? Lehet, hogy ettől





A vérszegénység, vagyis a kóros vashiány nem egyik napról a másikra jelentkezik, többnyire egy hosszú folyamat eredménye. Nincsenek látványos tünetei, mégis lehetnek súlyos következményei.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.14.
Kóros vérszegénység

Vérszegénységről akkor beszélünk, amikor a vérben a normális mérték alá csökken a vörösvérsejtek és az oxigént szállító anyag, a hemoglobin mennyisége. Ahhoz, hogy a vérszegénység megszűnjön és a vasraktár is feltöltődjön általában 3-4 hónapos kezelésre van szükség.

A karcsúság és a kóros vékonyság nem ugyanaz - Fotó: Shutterstock

 

Vérszegénység kamasz korban

Az átlagosnál nagyobb arányban érinti a nőket, különösen a fiatalokat, kamaszlányokat. Ennek egyik oka az lehet, hogy a nőknek a menstruáció miatt eleve több vasra lenne szükségük, mint a férfiaknak, hiszen a szervezetben található vas megfelelő szintje nagymértékben felelős a vér oxigén megkötéséért. Ráadásul a tinik gyorsan nőnek, amihez megint több vasra lenne szükség. Ehhez képest a nyugati társadalmak kamaszlányai szinte kivétel nélkül az extrém vékony nőideálokhoz szeretnének hasonlítani, ezért drasztikusan fogyókúráznak, vagy vegetáriánusok lesznek. Náluk a vashiány tünetei a fáradtság, gyengeség, teljesítőképesség csökkenése, bágyadtság, szédülés, levertség, sápadtság, szorongás, súlyos esetben magas pulzusszám.

Idős kori vashiány

A tünetek súlyossága és típusa függ a vérszegénység kialakulásának sebességétől, okától és az életkortól. Idősebb emberek esetén akár az agy vagy a szív vérellátási zavarát is okozhatja. Az időskori vérszegénység klasszikus tünetei közé tartozik a fáradékonyság, didergés, gyengeség, csökkent teljesítőképesség, ingerlékenység. A koncentrálóképesség romlik, álmatlanság, fülzúgás, látási zavarok, szédülés, fejfájás, ájulásérzés jelentkezhetnek. Gyakran bereped a szájzug és nehezen gyógyuló seb alakul ki.

Álmatlanság, levertség és szorongás is lehet a tünet - Fotó: Shutterstock

 

Az se jó, ha sok!

A haemochromatosis egy örökletes génhiba, melynek következtében kórosan sok vas halmozódik fel a májban és más szervekben. A kóros vasfelhalmozódás azonban nem csak haemochromatosis esetén fordul elő: menopauza után a nőkben felgyűlhet a vas, de vasfelhalmozódást okozhat az is, ha a multivitamin készítmények vagy a vassal dúsított élelmiszerek révén folyamatos a vasbevitel, miközben vérveszteség és vasürülés nincs. A kóros vashalmozás nem jó a szívnek és növelheti a daganatos sejtek kialakulásának az esélyét.

Tudta? • Egyes betegek arról számolnak be, hogy jeget vagy agyagot, földet kívánnak. • Az átlagos európai napi étrend 10-15 mg vasat tartalmaz, ebből normális körülmények között 5-10 százaléka szívódik fel. • Az állati eredetű termékekben (májban, húsban) lévő vasnak kb. 15%-a, míg a növényekben (például spenótban) lévőnek csak 3-5%-a szívódik fel. • A vérszegénységet laborvizsgálattal lehet megállapítani. • Ahhoz, hogy a vasraktár feltöltődjön, általában 3-4 hónapos kezelésre van szükség. • Kerüljük nagyobb mennyiségű tea és kávé fogyasztást, mert a bennük lévő csersavak gátolják a vas beépülését.

 





Ezeket olvastad már?
Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Ez a csillagjegy jól gondolja meg, mit szeretne bevonzani, mert ma valóra válhat

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás