RETRO RÁDIÓ

Ez a legfontosabb a pályakezdőknek





A munkahely kiválasztásánál a legfontosabb szempont a kellemes munkahelyi légkör, amit a karrierlehetőség, valamint a munka-magánélet egyensúlya követ – derül ki a Szerencsejáték Zrt. 2000 fős kvantitatív kutatásából.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.06.24.
felmérés

Légkör, karrier és egyensúly

A kutatás során kiemelten fontos kérdés volt, hogy melyek a fiatalok számára legfontosabb tényezők egy munkahely kiválasztásánál. A megkérdezetteknek – hét különböző szakterületen tanuló vagy már végzett, 2000 fiatal felnőtt – a kellemes munkahelyi légkör számít leginkább, ebben a válaszadók 69 százaléka egyetértett. Ezt követi a válaszadók közel fele szerint a karrier és az előrelépési lehetőség, valamint a munka és magánélet egyensúlyának fenntartása. Az előző évek trendjeihez képest a kezdő fizetés nagysága (41%) csak a negyedik helyet foglalja el a fontossági sorban: továbbra is számít tehát, de a fiatalok manapság már más, kevésbé az anyagiakhoz köthető szempontokat is komolyan mérlegelnek a munkahelyválasztáskor.

A legfontosabb szempont a kellemes munkahelyi légkör (Fotó: Shutterstock)

Maximum 5 év egy helyen

Ahhoz, hogy egy munkáltató már rövid- és középtávon is elkötelezetté tegye a pályakezdőket, a válaszadók 90 százaléka szerint átlátható karrierlehetőséget kell nyújtania. Ellentétben azzal a hétköznapi vélekedéssel, hogy a mai fiatalok nem terveznek hosszú távra, a válaszadók 87 százaléka teljes mértékben el tudja képzelni, hogy 5 évnél tovább dolgozik egy munkahelyen. Közel hasonló arányban (83%) jelölték meg, hogy a munka élvezete előbbre való, mint a fizetés mértéke. A válaszadók háromnegyedének a fejlődés és a szakmai előmenetel szintén kiemelten fontos.

Ami nem fontos

A felmérés érdekes tanulsága, hogy a szakmai közbeszédben egyre gyakrabban felmerülő home office, a rugalmas munkaidő lehetősége, a külföldi tapasztalatszerzés, valamint az angol nyelv használata korántsem nyomnak olyan sokat a latba, mint azt a munkáltatók vélik.

Kompetenciák

A megkérdezettek közel kétharmada szerint egy pályakezdőnél az egyik legfontosabb készség, amivel rendelkezni kell, az a tanulási képesség. Ezt követi a jó problémamegoldó képesség és a megbízhatóság, amelyeket egységesen 45-45 százalékuk ítél alapvetőnek. Ezzel ellentétben a projektszemléletet, a vezetői affinitást vagy a stratégiai gondolkodást a válaszadók lényegesen kevésbé ítélték fontosnak egy pályakezdő esetén, az említésük aránya a 10 százalékot sem érte el.





Ezeket olvastad már?
Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás