RETRO RÁDIÓ

Alig győzik kijavítani a kontármunkát a szakemberek





A szakemberek 94 százalékának kellett más szakik után kijavítani a kontármunkát az elmúlt két évben. Egyre több a javítási és helyreállítási munka miatti megkeresés. Egy szakemberre átlagosan évente 2-3 kontármunka javítása jut.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.10.
szakember

A megkérdezett szakemberek 94 százalékánál előfordult már, hogy szakszerűtlen kivitelezés miatt kellett javítani menni kontárok után az elmúlt két évben. A Mapei Kft. januárban, 223 építőpari szakember körében végzett felmérése szerint, egy építőipari szakembernek átlagosan legalább 5,5 alkalommal kellett kiszállnia megrendelőkhöz az elmúlt két évben azért, hogy javítást vagy felújítást végezzenek egy korábbi kontárkivitelezés után.

A leggyakoribb problémák

A leggyakoribb probléma a bontással járó javítások. Ebben az esetben jelentős az anyagi kár, mert ahol bontást kell végezni, ott újból meg kell vásárolni az anyagot és újra ki kell fizetni a munkadíjat. A költség gyakran több mint az eredeti ár duplája, mert a számlát a bontás költsége is terhelheti.

A szakember leveri a már korábban feltett csempét Fotó: Shutterstock

A második leggyakoribb probléma a szakszerűtlen kivitelezés javítása. Ide a szakmai ismeret hiányából fakadó hibák tartoznak, mint például a munkafázisok kihagyása, valamint a gondatlanságból eredő hibák, mint a „ferde fal”. De idesorolhatók a félbehagyott munkák is.

A kontárok által okozott károk következő csoportja a nem megfelelő anyagválasztásból eredő minőségi károk, mint a kopogó, felváló burkolatok, laza aljzatok.

Új alkatrész került a csapra Fotó: Shutterstock

A kontárjelenség az egész építőipar problémája

A szakemberek szerint egyre több a javítási és helyreállítási munka miatti megkeresés. Az ilyen jellegű munkák extra fáradsággal járnak, mert a helyreállítás mindig több energiát kíván egy elsőre már végleges megoldásnál. Azonban az ezzel járó extra költségeket már nem szívesen fizetik meg a megrendelők. Joggal csalódottak, mert úgy érzik, hogy egyszer már fizettek.

„Az elharapódzó kontármunka miatt egyre nő a bizalmatlanság a szakemberek iránt, ami az egész építőipar problémája. A tervezők, megrendelők, kivitelezők, építőanyag-kereskedők, szakmai szervezetek közös érdeke és felelőssége, hogy megfékezzék a kontárok károkozását” – jelentette ki Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

 





Ezeket olvastad már?
Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás