RETRO RÁDIÓ

Te is nehezen alszol el? Ez a trükk minden gondot megold





Míg egyesek azonnal álomba merülnek, ahogy a fejük a párnához ér, másoknak komoly küzdelem az elalvás – rajtuk segít a 4-7-8 technika.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.15.
pihentető alvás

A 4-7-8 relaxációs gyakorlat pofonegyszerű: négy másodpercig tartó belégzéssel kezdődik, majd hét másodpercig bent kell tartani a levegőt, amit aztán nyolc másodpercen át kell kifújni – tudatta a CNN-nel dr. Raj Dasgupta, a Dél-Kaliforniai Egyetem gyógyszerészeti fakultásának professzora. A lazító technika egyébként régóta ismert a jógában, de igazán népszerűvé dr. Andrew Weil gyógyászati specialista tette 2015-ben.

 

Fotó: Pixabay

Az elalvás sok esetben azért jelent nehézséget az embereknek, mert az agyuk még tele van a mindennapokat átszövő feszültséggel. A 4-7-8-as légzéstechnikával azonban a nyugalmi állapotba kerülést lehet gyakorolni, és pontosan ez az, amire elalvás előtt szükségünk van – állítja Rebecca Robbins, a Harvard Egyetem egyik kutatója. A gyakorlat csökkenti a stressz-szintet, így pedig sokkal könnyebben talál ránk az álom.

A trükköt a szakértők szerint érdemes még napközben elsajátítani: csak üljünk le kényelmesen, egyenes háttal egy csendes, nyugodt helyen, szorítsuk a nyelvünket a szájpadlásunkhoz, és míg a belégzést az orrunkon keresztül végezzük, addig kifelé már mindig a szánkon keresztül áramoltassuk a levegőt. A négyzetlégzésnek is nevezett gyakorlatot addig folytassuk, míg teljesen ellazulunk – ezek után az ágyban fekve már sokkal könnyebb dolgunk lesz. A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ne csüggedjünk az első sikertelen próbálkozások után: a különböző ütemek kezdetben jelentős összpontosítást igényelnek, így épp az ellenkező hatást érhetjük el, de rövidesen elsajátíthatjuk a technikát, és akkor már garantált a siker.

A légzéstechnika sikeressége mögött tudományos magyarázat áll: stresszhelyzetben a szimpatikus idegrendszer felettébb aktív, ez tartja készenlétben az egész testünket, amely így képtelen relaxálni vagy álomba merülni. A 4-7-8 légzés viszont a paraszimpatikus idegrendszert kapcsolja be: lassul a szívverések ritmusa, ellazulnak az idegek, és máris kész a szervezetünk a pihenésre. A technika bizonyítottan csökkenti a szorongást, a depressziót és az álmatlanságot kiváltó tüneteket, de további kutatások azt vizsgálják, van-e más pozitív egészségügyi hatása is.





Ezeket olvastad már?
A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Nyilvánosan vetkőzik, boltban mutogatja meztelen testét az OnlyFans új sztárja – Videó

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Erre vigyázz! Életmentő lehet, hogy mikor vacsorázol!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás