RETRO RÁDIÓ

Kencék helyett itt vannak a természetes időkapszulák, a szépségkonzerváló vitaminok





Gyakran a drága krémek helyett a vitaminok a legjobb fegyvertársak az öregedés elleni harcban . Erre pedig érdemes tudatosan odafigyelni. Nézzük, mivel ehetjük magunkat szépre?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.08.06.
Szépségtitkok

A gyümölcs és a zöldség tökéletes vitaminforrás, és rengeteg szépítő szérumot tartalmaz mindegyik, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy párolás, főzés, sütés közben a vitamintartalom jelentősen csökkenhet. A szépség egyik záloga a friss gyümölcs és zöldség.

A vitaminok a legjobb fegyvertársak az öregedés elleni harcban Fotó: Shutterstock

A vonzerő titka

Az A-vitamin és béta-karotin a két legalapvetőbb „beauty-kellék”. Az A-vitamin előanyaga a béta-karotin, ami fontos szerepet játszik a hámsejtek osztódásában, növekedésében, megújulásában. Elengedhetetlen a megfelelő látáshoz, de a leégett bőr regenerálódásához is.

A szépségápolás része a megfelelő vitamin Fotó: Shutterstock

Az A-vitamin hiánya a hajat szárazzá teszi, a körmök elvékonyodnak és elkezdenek töredezni. A bőr is kiszárad és megvastagodik, hámlani kezd. Ha kialakult a hiányállapot, akkor nagy adag A-vitamint kell szedni egy héten keresztül, de vigyázzunk az időszak betartásával, ugyanis könnyen túladagolás léphet fel. Ennek tünetei lehetnek a hajhullás, viszketés, hámlás, étvágycsökkenés, fejfájás, hányás. Megelőzésre és a szépség konzerválására azonban természetesen elegendő a vitaminban gazdag ételek fogyasztása. Ilyenek a tojássárgája, a sütőtök, a sárgarépa, a máj és a tengeri halak.

A vitaminigényt az életmód is befolyásolja

Nincs egy általános mennyiség, amit mindenkire érvényes módon meg lehet határozni a vitaminszedésre vonatkozóan. Bőrünk, hajunk, körmeink szépségének megőrzéséhez bizonyos állapotokban, életszakaszban több vitaminra lehet szükségünk: az idősebbeknek, vegetáriánusoknak, kismamáknak, szoptató anyukáknak, dohányosoknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, serdülőknek gyakran a kiegyensúlyozott táplálkozáson túl különféle vitaminkészítmények szedésére is szükségük lehet.

A máj késlelteti az őszülést Fotó: Shutterstock

A hajfelelős a B-vitamin

A B-vitaminok fontos szerepet kapnak a hajhagymák anyagcseréjében. Erőssé teszik a hajszálakat, csökkentik a korpásodást, védenek a hajhullástól, és késleltetik az őszülést. B2-vitamin nagy mennyiségben található burgonyában, spenótban, tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, gombában, tojásban. A B5-vitamin a belsőségekben, hüvelyesekben, brokkoliban, tojásban található, a B6-vitamin fő forrásai a banán, az avokádó, a tojás, a máj és az élesztő.

Az ezerarcú szépségfegyver

A C-vitamin csodákat tud tenni az emberi bőrrel, hiszen nemcsak növeli a kollagéntermelést, hanem csökkenti a ráncok mélységét is, sőt az újabbak kialakulását is késlelteti. Emellett csökkenti a pigmentfoltokat, rugalmasabbá teszi a bőrt, ráadásul természetesen üdévé, ragyogóvá varázsolja az arcot. Természetes C-vitamin van a paprikában, citrusokban, petrezselyemben, brokkoliban, eperben, kiviben, karfiolban és a spenótban is.

A C-vitamin csodákat tud tenni a bőrrel Fotó: Shutterstock

Ütős páros

A fehérjék családjából a kollagén és a hialuronsav együtt alkalmazva ütős páros a szépségmegőrzésben. Kíméletesen „vasalja ki” ráncainkat, azzal az igen kellemes mellékhatással, hogy csontjaink, ízületeink fittségéről is gondoskodnak.





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás